Υπάρχουν φακοί επαφής για νυχτερινή όραση;

Κάποιες εταιρείες υποστηρίζουν ότι έχουν κατασκευάσει ειδικούς φακούς επαφής που επιτρέπουν σε αυτόν που τους φορά να βλέπει με ευκρίνεια ακόμη και τη νύχτα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις γι’ αυτό· προς το παρόν, έχουμε μάλλον να κάνουμε με ευγενείς προθέσεις. Το πρόβλημα εδράζεται στο γεγονός ότι η ποσότητα του φωτός τη νύχτα είναι ελάχιστη, και οι φακοί επαφής δεν μπορούν να υποδεχθούν την τεχνολογία ενίσχυσής του που εφαρμόζεται στα κιάλια νυκτός και τις κάμερες νυχτερινής λήψης. Η τεχνολογία αυτή αξιοποιεί το λιγοστό φως που υπάρχει τη νύχτα.

Το φως αποτελείται από φωτόνια, τα οποία μια φωτοκάθοδος μετατρέπει σε ηλεκτρόνια. Χάρη σε μια διαφορά ηλεκτρικής τάσης, τα ηλεκτρόνια περνούν μέσα από ένα λεπτό δίσκο κατασκευασμένο από υλικό που έχει την ιδιότητα να απελευθερώνει χιλιάδες ηλεκτρόνια, όταν ένα ηλεκτρόνιο προσπίπτει πάνω του. Όταν εν συνεχεία αυτός ο χείμαρρος ηλεκτρονίων προσπίπτει σε μια ειδική οθόνη, αυτή εκπέμπει ένα κύμα φωτονίων, τα οποία και παράγουν την ορατή εικόνα. Αυτή η εικόνα, μάλιστα, είναι ελαφρώς πρασινωπή.

Με δυο λόγια, θα λέγαμε ότι τα κιάλια νυκτός ενδυναμώνουν το φως που ήδη υπάρχει. Οι πολλές διαδοχικές φάσεις αυτής της διαδικασίας απαιτούν ορισμένη ενέργεια, κι επομένως υπάρχει ένα όριο στο πόσο μικρό μέγεθος μπορεί να έχει ο σχετικός εξοπλισμός. Είναι μάλλον απίθανο να περιοριστεί στο μέγεθος ενός φακού επαφής.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment