Τρώνε οι Ινδιάνοι δηλητηριασμένα θηράματα;

Οι ινδιάνοι του Αμαζονίου κυνηγούν συνήθως ζώα με δηλητηριασμένα βέλη. Γιατί δε δηλητηριάζονται και οι ίδιοι, όταν τρώνε μετά αυτά τα ζώα;

Οι Ινδιάνοι του Αμαζονίου χρησιμοποιούν την πολύ τοξική ουσία κουράριο, που εξάγεται από το φλοιό, τα φύλλα και τις ρίζες διαφόρων φυτών. Η δράση του κουραρίου οφείλεται κυρίως στην ουσία D-τουβοκουραρίνη, που, όταν περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, μπλοκάρει το μηχανισμό της νευρικής διέγερσης των μυών. Έτσι, παραλύουν, μεταξύ των άλλων, οι μύες που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα, με αποτέλεσμα το θήραμα να πεθαίνει από ασφυξία. Ωστόσο, το κουράριο δεν είναι επικίνδυνο όταν λαμβάνεται από το στόμα, καθώς δεν απορροφάται από το πεπτικό σύστημα μέσω της εντερικής οδού, ώστε να περάσει στο αίμα. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι οι Ινδιάνοι μπορούν άφοβα να τρώνε τα θηράματά τους.

Κατά τα άλλα, οι ιδιότητες της τοξικής αυτής ουσίας έχουν αποδειχτεί χρήσιμες στην ιατρική, γιατί σε κατάλληλες δόσεις το κουράριο λειτουργεί ως μυοχαλαρωτικό και χρησιμοποιείται σε εγχειρίσεις κυρίως της κοιλιακής χώρας. Σήμερα, όμως, ως επί το πλείστον, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν συνθετικά σκευάσματα παραπλήσια του κουραρίου, των οποίων η δράση ελέγχεται πιο εύκολα. Όλα αυτά τα σκευάσματα έχουν ως πρότυπο το δηλητήριο των βελών του Αμαζονίου.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment