Τι σημαίνει για τη Γη η αργή περιστροφή της;

Αν η γη περιστρεφόταν τόσο αργά ώστε να βλέπει πάντα προς τον ήλιο η μία της πλευρά, θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας και πώς θα ήταν το κλίμα;

Καταρχάς, προκειμένου ένας πλανήτης να στροβιλίζεται με αυτό τον τρόπο γύρω από το άστρο του, θα πρέπει να βρίσκεται πολύ πιο κοντά του απ’ ό,τι βρίσκεται η Γη στον Ήλιο. Είναι λοιπόν απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο στον πλανήτη μας. Αν, παρ’ όλα αυτά, η Γη έστρεφε την ίδια πάντα πλευρά της προς τον ήλιο ώστε μια περιστροφή να διαρκεί 365 μέρες, το μαγνητικό πεδίο της Γης, που μας προστατεύει από τις κοσμικές ακτίνες και την ακτινοβολία του Ήλιου, μάλλον θα εξαφανιζόταν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση της ζωής στον πλανήτη μας.

Στη σκοτεινή πλευρά, η συνεχής ακτινοβολία θα οδηγούσε σε χαμηλές θερμοκρασίες και πάγους. Στη φωτεινή πλευρά, αντίθετα, η ανυπόφορη κάψα του ήλιου θα τροφοδοτούσε με απίστευτη ενέργεια τη διαδικασία υπερθέρμανσης των θαλασσών, με αποτέλεσμα άγριες καταιγίδες και κυκλώνες. Όσο απομακρυνόμαστε από την περιοχή της Γης που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Ήλιο, ο Ήλιος θα φαίνεται χαμηλότερα στον ουρανό και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να διαμορφώνονται ζώνες στη Γη με σταδιακά χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτήν που επικρατεί στον ισημερινό. Στη σκοτεινή πλευρά της Γης, αντίθετα, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι περίπου ομοιόμορφη. Αυτές οι θερμοκρασιακές διαφορές θα προκαλούσαν ένα καιρικό σύστημα που θα μετέφερε θερμότητα μακριά από τον ισημερινό. Επειδή όμως ο πλανήτης θα περιστρεφόταν τόσο αργά, η δύναμη Coriolis θα ήταν αμελητέα και δεν θα επηρέαζε τους ανέμους και τα καιρικά συστήματα όπως τα επηρεάζει τώρα.

Σήμερα, στο βόρειο ημισφαίριο, η γνωστή δύναμη Coriolis εκτρέπει την κίνηση του αέρα από ψηλό προς χαμηλό βαρομετρικό προς τα δεξιά. Αυτή είναι η βάση οποιασδήποτε κίνησης του καιρού πάνω στη Γη και χωρίς τη δύναμη Coriolis αυτή η αρχή της κίνησης μεταξύ ψηλού και χαμηλού βαρομετρικού θα άλλαζε ολοσχερώς.

Η σκοτεινή πλευρά της Γης θα ήταν παγωμένη

Αν η Γη έστρεφε προς τον ήλιο πάντα την ίδια πλευρά, στη σκοτεινή πλευρά θα είχαμε αιώνιους πάγους. Η ατμόσφαιρα της Γης, ωστόσο, θα κατένειμε τη θερμότητα σε μεγαλύτερα τμήματα του πλανήτη μας – και όσο θα υπήρχε ατμόσφαιρα θα υπήρχαν σίγουρα και μεγάλες περιοχές με εύκρατο κλίμα.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment