Τι θα απογίνει η Γη όταν σβήσει ο Ήλιος;

Ο Ήλιος δεν μπορεί να λάμπει για πάντα. Τι θα συμβεί τελικά στη Γη και τους άλλους πλανήτες όταν τελειώσουν τα καύσιμά του;

Όταν ο Ήλιος, σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, θα έχει καταναλώσει όλο του το υδρογόνο, θα διογκωθεί και θα γίνει ένα κόκκινο, γιγάντιο άστρο, με ακτίνα που θα εκτείνεται μέχρι και την περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Γη. Όταν συμβεί αυτό, ο Ήλιος θα έχει καταβροχθίσει τόσο τον Ερμή όσο και την Αφροδίτη, ενώ η τύχη της Γης μας είναι περισσότερο αβέβαιη. Λόγω της διόγκωσής του, ο Ήλιος θα χάσει ένα μέρος της μάζας του και θα μειωθεί η ισχύς της βαρυτικής του έλξης, δηλαδή, θα έλκει λιγότερο τους πλανήτες του. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό τα αέρια που θα εκτοξεύονται από τον Ήλιο να απωθήσουν τη Γη σε μια τροχιά εκτός του βεληνεκούς του. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό ο πλανήτης μας να μην καταβροχθιστεί, αλλά να βαδίσει προς το τέλος του ως μια απανθρακωμένη σφαίρα σε κοντινή τροχιά γύρω από τον κόκκινο γίγαντα. Σε κάθε περίπτωση, οι επιθανάτιοι σπασμοί του Ήλιου θα σημάνουν ένα αναπόφευκτο τέλος για κάθε μορφής ζωή στη Γη.

Επίσης, όταν ο Ήλιος διογκωθεί, θα αυξηθεί η θερμοκρασία στα απώτατα σημεία του ηλιακού μας συστήματος. Ωστόσο, μετά από άλλα 250 εκατομμύρια χρόνια, ο γιγάντιος κόκκινος Ήλιος μας θα έχει συρρικνωθεί σε ένα λευκό νάνο, στο μέγεθος της Γης. Τότε, οι πλανήτες θα βρεθούν σε ένα περιβάλλον «κοσμικής κατάψυξης» – αυτή τη φορά για πάντα.

2 comments

  • Visit site
    April 10, 2012 7:40 amPosted 12 years ago
    Ivanois

    Αυτές οι αλλαγές δεν θα γίνουν απότομα. Οπότε πιθανόν θα μπορέσει το ανθρώπινο είδος με την τεχνολογία που θα έχει μέχρι τότε αναπτύξει, να μετοικήσει σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και μετέπειτα σε άλλα πλανητικά συστήματα και να σωθεί.

    Reply
  • May 26, 2013 2:25 pmPosted 10 years ago
    Maria

    σίγουρα, και αν έχει επιζήσει μέχρι τότε απ΄τις δικιές του καταστροφές και άλλους εξωγενείς παράγοντες όπως οι μετεωρίτες ή οι συγκρούσεις με άλλους πλανήτες.

    Reply

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment