Πώς ξέρουμε την προέλευση των μετεωριτών;

Έχω διαβάσει ότι ένας μετεωρίτης (ο ALH84001) που βρέθηκε στη Γη προέρχεται από τον Άρη. Πώς το ξέρουμε και πώς έφτασε εδώ;

Ο ALH84001 δημιούργησε αίσθηση πριν από μερικά χρόνια, όταν κάποιοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι πάνω του είχαν βρεθεί ίχνη ζωής που προέρχονταν από τον Άρη.

Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το αν επρόκειτο πράγματι για ενδείξεις ζωής, από την άλλη, όμως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο μετεωρίτης προέρχεται από τον Άρη. Οι επιστήμονες βασίζουν το συμπέρασμά τους κυρίως στο γεγονός ότι αυτό το είδος μετεωρίτη περιέχει ίχνη αερίων σε μια σύνθεση πανομοιότυπη με αυτήν της ατμόσφαιρας του Άρη – μια σύνθεση που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο ηλιακό μας σύστημα.

Κατά πάσα πιθανότητα, κάποια σύγκρουση αστεροειδούς στον Άρη εκτίναξε τον ALH84001 από τον Κόκκινο Πλανήτη. Μπορεί κανείς να δει ότι ο μετεωρίτης υπερθερμάνθηκε και παραμορφώθηκε εξαιτίας μιας ισχυρής επίδρασης, που πιθανόν να προκλήθηκε από τη σύγκρουση. Στη συνέχεια, η βαρυτική δύναμη του Άρη και του Δία τον έθεσε σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη, όπου και προσγειώθηκε πριν από 13.000 χρόνια, στο Νότιο Πόλο.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment