Πώς κατασκευάζονται τα ολοστρόγγυλα σφαιρίδια;

Πώς είναι δυνατόν, όταν κατασκευάζουν σφαιρίδια, π.χ., για ρουλεμάν, να τα φτιάχνουν τόσο απόλυτα στρογγυλά;

Για να έχουν τα ρουλεμάν την καλύτερη δυνατή απόδοση, οι μπίλιες τους πρέπει να είναι τέλειες. Η κατασκευή τους απαιτεί μια ειδική τεχνική.

Η διαδικασία ξεκινά με κυλινδρικές ατσάλινες ράβδους, που τεμαχίζονται σε ίσα κομμάτια (1). Στη συνέχεια, δύο πιστόνια που καταλήγουν σε ημισφαιρικά καλούπια συμπιέζουν και από τις δύο πλευρές το κάθε κομμάτι και το στρογγυλεύουν (2). Για να γίνουν οι μπίλιες ακόμα πιο σφαιρικές και λείες, κυλούν μέσα σε ένα ειδικό μηχάνημα (3). Δύο ατσάλινοι δίσκοι με ομόκεντρες αυλακώσεις στο εσωτερικό τους «πλάθουν» τις μπίλιες, για να τους δώσουν το σωστό σχήμα. Η διαδικασία θυμίζει το πλάσιμο κεφτέδων με τις παλάμες.

Έπειτα, οι μπίλιες μπαίνουν σε φούρνο για να σκληρύνουν (4), λειαίνονται και στιλβώνονται σε ένα μηχάνημα που μοιάζει με το μηχάνημα μάλαξης (5), αλλά επεξεργάζεται τις μπίλιες με πιο ήπιο τρόπο. Στο τέλος, ελέγχονται από μηχανήματα, πλένονται και τρίβονται και, τέλος, γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος από ειδικούς. Το σχήμα τους πρέπει να συμφωνεί μέχρι κλάσματος μικρομέτρου για να περάσουν τη δοκιμασία.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment