Πόσο νερό μπορεί να πιει ένας ελέφαντας;

Έχω ακούσει πως ένας ελέφαντας πίνει μέχρι και 200 λίτρα νερό το 24ωρο. Είναι αλήθεια; Τι το θέλει τόσο νερό;

Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή στη Γη. Το νερό είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε κίνησης και αντίδρασης όλων των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη μας. Στον οργανισμό των έμβιων όντων το νερό ανέρχεται, κατά κανόνα, σε τουλάχιστον 50%. Οι ιστοί αντέχουν ένα ποσοστό αφυδάτωσης, αλλά αν η απώλεια υγρών είναι πολύ μεγάλη αναστέλλονται οι βιοχημικές αντιδράσεις.

Τα χερσαία ζώα υποβάλλονται σε ιδιαίτερη δοκιμασία καθώς χάνουν υγρά, εκτός μέσω της ούρησης και της αφόδευσης, σχεδόν πάντα και μέσω της εφίδρωσης από το δέρμα και τους αεραγωγούς. Όσο η θερμοκρασία αυξάνει και η ξηρασία μεγαλώνει, τόσο πιο εντατική καθίσταται και η εφίδρωση.

Ωστόσο, τα ζώα αντικαθιστούν τα υγρά που χάνουν πίνοντας νερό και τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Τα περισσότερα, όταν υπερθερμαίνονται, υπόκεινται σε ακόμη μεγαλύτερη απώλεια υγρών, αφού χρησιμοποιούν το λαχάνιασμα ή τον ιδρώτα για να δροσιστούν.

Οι ελέφαντες είναι τα μεγαλύτερα χερσαία ζώα. Και παρά το γεγονός πως το τεράστιο και κυλινδρικό σώμα τους έχει μικρή επιφάνεια σε σχέση με τον όγκο τους, υφίστανται μεγάλη απώλεια υγρών και μέσω της εφίδρωσης, καθώς ζουν σε πολύ υγρό και ξηρό περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, οι ελέφαντες δεν αποκλείεται να πίνουν και 200 λίτρα νερό την ημέρα. Κατά κανόνα, ρουφούν με την προβοσκίδα τους 5-10 λίτρα νερό και μετά το αδειάζουν στο στόμα τους με επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Ένας διψασμένος ελέφαντας μπορεί να πιει μέχρι και 100 λίτρα μέσα σε λίγα λεπτά. Γενικά όμως τα τεράστια αυτά θηλαστικά συνηθίζουν να κατανέμουν σε δόσεις την ημερήσια ποσότητα που καταναλώνουν.

Κατά τ’ άλλα, οι ελέφαντες είναι πολύ εκλεκτικοί στην επιλογή του νερού που πίνουν. Όπως έχει διαπιστωθεί, προτιμούν λακκούβες νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα, κυρίως νάτριο.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment