Ποιος μέτρησε πρώτος την ταχύτητα του φωτός;

Πότε ανακαλύψαμε ότι το φως ταξιδεύει με χιλιάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο;

Μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το φως διαδίδεται ακαριαία, αλλά το 1676 ο Δανός αστρονόμος Ole Roemer παρατήρησε «την απόκλιση του φωτός», όπως ονόμασε το φαινόμενο.

Ο Roemer διαπίστωσε ότι όσο πιο μακριά βρίσκεται η Γη από το Δία τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται το φως της Ιώς –δορυφόρου του Δία– για να φτάσει σε εμάς. Υπολόγισε ότι το φως χρειάζεται 22 λεπτά για να καλύψει μια απόσταση που αντιστοιχεί στη διάμετρο της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο, και με βάση αυτό υπολόγισε την ταχύτητα του φωτός στα 220.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το φως κάνει αυτό το ταξίδι σε λιγότερο από 17 λεπτά, οπότε η ταχύτητα που υπολόγισε ο Roemer ήταν μικρότερη από την πραγματική. Το φως ταξιδεύει στο κενό με ταχύτητα 299.792.458 μέτρων το δευτερόλεπτο.

One comment

  • Visit site
    August 21, 2011 10:56 amPosted 12 years ago
    Charalampos

    Με την εξέλιξη της τεχνολογίας κατέστη δυνατή η μέτρηση του μέτρου της ταχύτητας του φωτός.Όμως, ήθελα να ρωτήσω 1) ότι αν γνωρίζουμε την ταχύτητα του φωτός, συνεπώς γνωρίζουμε και την ΑΚΡΙΒΗ ταχύτητα του φωτονίου, ενός σωματιδίου.Επομένως, αυτό δεν παραβιάζει την αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg? και 2) Από τη στιγμή που μετρήσαμε την ταχύτητα του φωτονίου, ενός σωματιδίου, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε και οποιαδήποτε άλλη ταχύτητα σωματιδίου κατά τον ίδιο τρόπο? Ή αξιοποιώντας και την κυματική φύση του?

    Reply

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment