Ποιος ανακάλυψε την κονσέρβα;

Την ιδέα της συντήρησης τροφίμων σε γυάλα ή κονσέρβα τη συνέλαβε ουσιαστικά ο Ναπολέων. Το 1800, ανακοίνωσε ότι θα έδινε αμοιβή σε όποιον επινοούσε μια μέθοδο με την οποία θα μπορούσαν να συντηρούνται μεγάλες ποσότητες τροφίμων για τις ανάγκες του στρατού. Ο ζαχαροπλάστης Nicolas François Appert πειραματίστηκε για αρκετά χρόνια, και το 1809 κέρδισε το βραβείο. Γέμισε γυάλινα δοχεία με κρέας, αυγά, λαχανικά, γάλα και μαγειρεμένα φαγητά, και τα σφράγισε με φελλούς. Περιτύλιξε τα δοχεία με ύφασμα και τα έβρασε. Ο Appert κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία του· το μειονέκτημα, όμως, ήταν ότι τα δοχεία ήταν βαριά και δε μεταφέρονταν εύκολα στο μέτωπο.

Ο Βρετανός Peter Durand σκέφτηκε τον επόμενο χρόνο να χρησιμοποιήσει δοχεία από κασσίτερο, που δεν έσπαγαν εύκολα. Η ιδέα διαδόθηκε γρήγορα. Αργότερα, ο κασσίτερος αντικαταστάθηκε από ατσάλι και λευκοσίδηρο.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment