Μπορεί η αιολική ενέργεια να καλύψει όλες τις ενεργειακές μας ανάγκες στη Γη;

Ακούμε ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα. Πόσο μεγάλες είναι, αλήθεια, οι δυνατότητες της αιολικής ενέργειας;

Οι άνεμοι που φυσάνε ανά τον κόσμο αρκούν με το παραπάνω για να καλύψουν τις ανάγκες παγκοσμίως. Πρόσφατα, μια ομάδα Ολλανδών επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης έκανε τη μέχρι στιγμής ακριβέστερη έρευνα για τις δυνατότητες της αιολικής ενέργειας.

Οι επιστήμονες χώρισαν τη γη σε 66.000 περιοχές και υπολόγισαν το αιολικό δυναμικό της καθεμίας. Στην έρευνα δεν έλαβαν υπόψη τους τις πόλεις, τις λίμνες, τα βουνά, καθώς και τα εθνικά πάρκα. Αποδείχτηκε ότι το 20% της γης έχει αρκετό άνεμο για εκμετάλλευση. Το συνολικό δυναμικό ανέρχεται σε 96 petawatt/ώρα, κάτι που αρκεί για να καλύψει περίπου 6 φορές την παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση ετησίως. Σε ορισμένες περιοχές όπως ο Καναδάς, το δυναμικό πάνω από 30 φορές υψηλότερο από την ετήσια κατανάλωση, αλλά ακόμη και στη Δυτική Ευρώπη ο άνεμος αρκεί για να προσφέρει τη διπλάσια από την απαιτούμενη ενέργεια.

Η τεχνολογία για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας υπάρχει ήδη σήμερα, αλλά το κόστος για να κατασκευάσουμε και να συντηρήσουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό πάρκων αιολικής ενέργειας θα ήταν αρκετά υψηλό.

Αν θέλαμε να εκμεταλλευτούμε όλο το παγκόσμιο δυναμικό, το ηλεκτρικό ρεύμα θα κόστιζε 25 φορές περισσότερο απ’ όσο κοστίζει σήμερα.

Αν αρκούμασταν να καλύψουμε τη σημερινή κατανάλωση με αιολική ενέργεια, το κόστος θα ήταν πιο προσιτό: μόνο το διπλό σε σχέση με το σημερινό. Η έκταση που θα κάλυπταν τότε τα αιολικά πάρκα θα ήταν ίση με την έκταση της Σαουδικής Αραβίας.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment