Γιατί επιδεινώνεται η όραση;

Σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους η όραση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Πόσο χειροτερεύει η όραση και σε τι οφείλεται αυτό;

Έρευνες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο άνθρωπος, μετά την ηλικία των 40 ετών, χρειάζεται διπλάσια ποσότητα φωτός κάθε 13 χρόνια. Ένας 53χρονος χρειάζεται, δηλαδή, διπλάσιο φως από έναν 40χρονο κτλ. Η επιδείνωση της όρασης με το πέρασμα του χρόνου οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι μειώνεται η φωτοευαισθησία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και η ικανότητα διάκρισης των αντιθέσεων του φωτός. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι συρρικνώνεται η κόρη του ματιού. Όπως ατροφούν πολλά άλλα μέρη του σώματος, έτσι μικραίνει και το μέγεθος της κόρης.

Κατά μέσο όρο, η διάμετρος της κόρης ενός 20χρονου είναι 4,7 χιλιοστά, ενώ σ’ έναν 80χρονο έχει συρρικνωθεί στα 2,3 χιλιοστά. Η συρρίκνωση είναι ακόμη μεγαλύτερη τη νύχτα, και πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται ότι, με την πάροδο των ετών, έχει επιδεινωθεί κυρίως η νυχτερινή τους όραση.

Επιπλέον, επιδεινώνεται και η ικανότητα διάκρισης των χρωμάτων, καθώς ο φακός απορροφά όλο και περισσότερο τα μπλε χρώματα, με αποτέλεσμα να βλέπει κανείς τα πάντα μέσα σε μια κιτρινωπή σκιά. Κι ενώ δεν μπορούν να γίνουν πολλά όσον αφορά τη συρρίκνωση της ίριδας, έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δίνουν ελπίδες για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα επιβραδύνουν ή θα επιδιορθώνουν τη φθορά του φακού.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment