Τι κάνουν τα καβούρια μέσα στις πίννες;

Όταν μαζεύουμε πίννες, βλέπουμε ενίοτε ένα καβούρι μέσα στο όστρακο. Τι δουλειά έχει το καβούρι εκεί μέσα;

Πρόκειται για το μικρό καβούρι Pinnotheres pisum, που ενίοτε βρίσκουμε μέσα στις πίννες. Τα καβούρια αυτά είναι μικρά σαν μπιζέλια, καθώς το κέλυφος του αρσενικού δεν υπερβαίνει τα 8 χιλιοστά και του θηλυκού τα 14 χιλιοστά. Τα δύο φύλα ξεχωρίζουν επίσης από το ότι το αρσενικό έχει σκληρές δαγκάνες και κέλυφος, ενώ το θηλυκό συνήθως έχει μαλακό κέλυφος. Αυτή η διαφορά είναι, πιθανότατα, ο λόγος που το αρσενικό εγκαταλείπει την πίννα του για να ζευγαρώσει με ένα θηλυκό μέσα στη δική του πίννα. Τα μικροσκοπικά αυτά καβούρια έχουν προσαρμοστεί να ζουν μέσα σε μεγάλα οστρακοειδή και είναι πολύ διαδεδομένα –από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής μέχρι και τη Σκανδιναβία. Τρέφονται με φυτοπλαγκτόν, που φιλτράρουν τα οστρακοειδή με τα βράγχιά τους.

Παλιότερα οι ζωολόγοι πίστευαν ότι αυτή η συμβίωση δε βλάπτει τα οστρακοειδή, αλλά πρόσφατα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των καβουριών κάνει ζημιά στα λεπτεπίλεπτα βράγχια των οστρακοειδών και, επιπλέον, ότι τα καβούρια «κλέβουν» τροφή που προορίζεται για τα οστρακοειδή. Γι’ αυτό, τα καβούρια θεωρούνται πλέον παράσιτα των οστρακοειδών.

2 comments

 • Visit site
  March 11, 2011 11:53 amPosted 5 years ago
  πιννα

  Δεν ξεχναμε οτι δεν μαζευουμε πιννες! Προκειται για προστατευομενο ειδος!

  Reply
 • Visit site
  February 10, 2012 7:09 pmPosted 4 years ago
  THOMAS

  ΤΑ ΚΑΒΟΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΞΕΝΙΣΤΗ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΙΝΕΣ. ΟΙ ΠΙΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ¨ΣΠΙΤΙ¨ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΒΟΥΡΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΩΝΤΑΣ ΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ.

  Reply

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment