Ποια είναι η προέλευση των ονομάτων των ηπείρων;

Όλοι γνωρίζουμε τα ονόματα των ηπείρων του πλανήτη μας. Ξέρουμε όμως πώς προέκυψαν;

Δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση να βρούμε πώς προήλθαν τα ονόματα των ηπείρων του κόσμου, και για κάποιες ηπείρους η ακριβής εξήγηση είναι άγνωστη.

Το όνομα Ευρώπη είναι συνδεδεμένο -από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας- με την πριγκήπισσα Ευρώπη που, σύμφωνα με τη μυθολογία, την είχε απαγάγει ο Δίας.

Ωστόσο, νεότερες έρευνες δείχνουν πως η λέξη αυτή προέρχεται από τη σημιτική λέξη ereb/ερεμπ, δηλαδή, «χώρα της εσπέρας/εσπερία».

Η προέλευση του ονόματος Ασία είναι επίσης αβέβαιη, αλλά ίσως προέρχεται από τη σημιτική λέξη asu, δηλαδή «ανατολή» (του ήλιου).

Για τη λέξη Αφρική υπάρχουν πολλές θεωρίες. Το όνομα αυτό μπορεί να προέρχεται από το όνομα της ρωμαϊκής επαρχίας Africa. Μια άλλη θεωρία είναι πως προέρχεται από τη λατινική λέξη aprica, δηλαδή «ηλιόλουστη» ή από την ελληνική λέξη αφρική, δηλαδή «άνευ ψύχους».

Πολύ πιο εύκολο είναι το ζήτημα της προέλευσης της λέξης Αμερική. Η ήπειρος πήρε το όνομά της από τον Ιταλό ταξιδευτή-εξερευνητή Amerigo Vespucci.

Η λέξη Αυστραλία προέρχεται από τη λατινική λέξη australis, που σημαίνει «νότος». Κατά την αρχαιότητα, οι Έλληνες θεωρούσαν ότι στο νότο βρισκόταν μια άγνωστη χώρα την οποία αργότερα οι χαρτογράφοι ονόμασαν Terra Australis Incognita, δηλαδή «άγνωστη χώρα στο νότο».

Τέλος, έχουμε το όνομα Ανταρκτίς, από την ελληνική λέξη ανταρκτικός, που σημαίνει «αντίθετη αρκούδα». Είναι η αρκούδα του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου πάνω από το βόρειο πόλο.

3 comments

 • Visit site
  January 31, 2012 2:40 pmPosted 4 years ago
  Κώστας

  ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ…”…νεότερες έρευνες δείχνουν πως η λέξη αυτή προέρχεται από τη σημιτική λέξη ereb/ερεμπ, δηλαδή, «χώρα της εσπέρας/εσπερία…» ΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ “ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ” ΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ; ΑΚΟΥ ΣΗΜΙΤΙΚΗ ΛΕΞΗ, όταν οι σημίτες βγήκαν από την άγνοια μόλις στους ρωμαϊκούς χρόνους… ΑΚΟΥ “ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ” Γιατί δεν μας λέτε “ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ”?????????????

  Reply
  • Visit site
   February 8, 2012 12:34 amPosted 4 years ago
   Στάθης

   Πες τα ρε Κώστα! Κι εγω αυτα ετοιμαζόμουν να γράψω μέχρι που είδα την απάντηση σου στο θέμα.

   Reply
 • Visit site
  June 2, 2012 9:36 amPosted 3 years ago
  leon

  κωστας κ σταθης
  σιγα σιγα βρε παιδια μην σπρωχνεστε!!!

  Reply

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment