Υπάρχει νανισμός στο ζωικό βασίλειο;

Ο νανισμός είναι αρκετά συνηθισμένος στους ανθρώπους. Εμφανίζεται όμως και στα ζώα;

Άτομα που, για κάποιο λόγο, είναι πολύ πιο μικρόσωμα από τα ομοειδή τους, απαντώνται συχνά και ανάμεσα στα ζώα, όπως και στους ανθρώπους. Στη φύση, όμως, αυτά τα άτομα δυσκολεύονται ιδιαίτερα να επιβιώσουν, σε σχέση με τα ζώα κανονικών διαστάσεων, και πεθαίνουν πρόωρα ή γίνονται λεία των αρπακτικών.

Υπάρχουν όμως και ζώα που, λόγω κάποιας γενετικής μετάλλαξης, είναι αφύσικα μικρόσωμα, και τα οποία ο άνθρωπος χρησιμοποίησε για την αναπαραγωγή διαφόρων τύπων οικόσιτων ζώων που υπάρχουν. Αυτό ισχύει, π.χ., για το αργεντίνικο άλογο Falabella, το ύψος της ράχης του οποίου μερικές φορές δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο. Πρόγονος του Falabella λέγεται ότι είναι ένα άλογο-νάνος, που ζούσε στην Αργεντινή το 19ο αιώνα. Άλλα μικροσκοπικά άλογα προήλθαν είτε από αναπαραγωγή βραχύσωμων ατόμων είτε από τα πόνι του Σέτλαντ, τα οποία είναι η πιο μικρόσωμη ράτσα αλόγων που υπάρχει στη φύση.

Το πόνι του Σέτλαντ κατάγεται, πιθανότατα, από κανονικά άλογα, που μεταφέρθηκαν κάποτε στα νησιά Σέτλαντ. Λόγω των δύσκολων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν εκεί και της περιορισμένης τροφής, η φυσική επιλογή ευνόησε τα πιο μικρόσωμα άλογα.

Αυτό το φαινόμενο, δηλαδή να προκύψει μια μικρόσωμη ράτσα από κανονικά ζώα, είναι συνηθισμένο στο ζωικό βασίλειο. Οι παραλλαγές αυτές, οι οποίες ονομάζονται επίσης νάνες φυλές, απαντώνται συνήθως σε μικρά νησιά, όπου οι συνθήκες ζωής δίνουν ένα πλεονέκτημα στα μικρόσωμα άτομα. Αυτό παρατηρείται, μεταξύ άλλων, σε πολλές περιοχές της Ινδονησίας.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment