Τι είναι οι καυτοί Δίες;

Με την ανακάλυψη του πρώτου εξωπλανήτη, ο οποίος περιφερόταν γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον ήλιο, το 1995 οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν και με την παρατήρηση ότι το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι το μοναδικό στο σύμπαν.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου 465 εξωπλανήτες, πολλοί από τους οποίους είναι αέριοι γίγαντες σαν τον Δία, με μόνη διαφορά ότι βρίσκονται πολύ πλησιέστερα στο άστρο τους απ’ ό,τι ο Δίας στον ήλιο. Οι εξωπλανήτες αυτοί, που ονομάστηκαν «καυτοί Δίες» (hot Jupiters), συμπληρώνουν μια πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο τους το πολύ σε λίγες μέρες, ενώ η θερμοκρασία τους μπορεί να φτάνει ακόμη και τους 1.000ºC ή και περισσότερο.

Σύμφωνα όμως με τις κρατούσες θεωρίες δημιουργίας πλανητικών συστημάτων, τόσο μεγάλοι πλανήτες είναι αδύνατο να σχηματιστούν σε τόσο μικρές αποστάσεις από το άστρο τους γιατί, αφενός, δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα ύλης σε αυτές τις αποστάσεις και, αφετέρου, η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι επιστήμονες υιοθετούν την άποψη ότι οι καυτοί Δίες θα πρέπει να δημιουργήθηκαν πολύ μακρύτερα και να «μετανάστευσαν» στις τωρινές τους τροχιές αργότερα.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment