Πώς λειτουργεί μια μάσκα αερίων;

Ποιοι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά μάσκα αερίων και πώς λειτουργεί μια σύγχρονη μάσκα; Οι περισσότεροι συνδέουν τις μάσκες αερίων με τον πόλεμο, αλλά οι πρώτες μάσκες χρησιμοποιήθηκαν σε περίοδο ειρήνης.

Στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχαν μάσκες αερίων που χρησιμοποιούνταν, μεταξύ άλλων, από εργάτες ορυχείων και πυροσβέστες.

Σήμερα χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας, για προστασία, π.χ., από την εισπνοή χρωστικών ουσιών ή σκόνης που είναι επικίνδυνη για το αναπνευστικό. Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν μάσκες αερίων σε πόλεμο ήταν το 1915, στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όταν έγινε χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των μακροχρόνιων επιχειρήσεων στα χαρακώματα.

Το σημαντικότερο εξάρτημα μιας μάσκας αερίων είναι το φίλτρο της, το οποίο καθαρίζει τον εισπνεόμενο αέρα. Το φίλτρο αποτελείται, κατά κανόνα, από πολλές επιστρώσεις. Στο εξωτερικό μέρος υπάρχει ένα φίλτρο σωματιδίων, που κατακρατεί ακόμη και πολύ μικρές ακαθαρσίες. Τα καλύτερα φίλτρα σωματιδίων κατακρατούν ακόμη και ιούς. Μετά το φίλτρο σωματιδίων υπάρχει ένα στρώμα ενεργού άνθρακα, που είναι εξαιρετικά πορώδες. Ένα και μόνο γραμμάριο ενεργού άνθρακα μπορεί να έχει μια επιφάνεια έως και 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Χάρη σε αυτή τη μεγάλη επιφάνεια, ο άνθρακας απορροφά και αδρανοποιεί σχεδόν όλες τις βλαβερές οργανικές ουσίες. Το φίλτρο άνθρακα μπορεί επίσης να εμποτιστεί με ουσίες που δεσμεύουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες, των οποίων την εισπνοή θέλουμε να αποφύγουμε.

Μετά το φίλτρο άνθρακα υπάρχει ένα ακόμη φίλτρο, που δεσμεύει τα σωματίδια άνθρακα. Ένα από τα προβλήματα της μάσκας αερίων είναι ότι με τον καιρό τα φίλτρα βουλώνουν, και συνεπώς χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, ο ενεργός άνθρακας απορροφά νερό με το πέρασμα του χρόνου, κάτι που μειώνει περαιτέρω τη δραστικότητά του.

One comment

  • Visit site
    October 14, 2012 11:11 pmPosted 11 years ago
    ανονυμος

    γνωριζουμε πως υπαρχουν φιλτρακια για τα τσιγαρα τα οποια περιεχουν ενεργο ανθρακα οπως και καποιες μασκες αεριων.οποτε υπεθεσα πως ο καπνος του τσιγαρου και τα δακρυγονα θα περιεχουν και αυτα καποιο κοινο στοιχειο αφου “καταπολεμουνται” και τα δυο με την βοηθεια του ενεργου ανθρακα…γνωριζει καποιος ποιο μπορει να ειναι αυτο το κοινο στοιχειο?…η ερωτηση μπορει να φαινεται γελοια αλλα μου εχει κεντρισει το ενδιαφερον η ιδεα οτι τα δακρυγονα και ο καπνος τσιγαρου μπορει να περιεχουν κατι κοινο…εαν ισχυει ο παραπανω σιλλογισμος…

    Reply

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment