Πώς καταλαβαίνουμε την αιτία μιας πυρκαγιάς;

Το να βρούμε από πού και πώς ξεκίνησε μια πυρκαγιά αποτελεί, υπό πολλές έννοιες, ένα γρίφο. Κατά κανόνα, οι ειδικοί της πυροσβεστικής ξεκινούν ελέγχοντας τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και ακολουθούν τα καλώδια από δωμάτιο σε δωμάτιο στο κτίριο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Η ζέστη από τη φωτιά λιώνει τη μόνωση των καλωδίων και προκαλεί βραχυκύκλωμα, το οποίο αφήνει έναν ευδιάκριτο μικρό κρατήρα και υπολείμματα τήξης ακριβώς στο σημείο όπου συνέβη το βραχυκύκλωμα. Ένα βραχυκυκλωμένο καλώδιο υποδεικνύει, δηλαδή, ποιο είναι το αρχικό σημείο όπου η φωτιά έπληξε τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και, κατά συνέπεια, από πού ξεκίνησε η φωτιά.

Παράλληλα, ενδείξεις στο πάτωμα και στους τοίχους μπορούν να αξιοποιηθούν για τον εντοπισμό της εστίας της πυρκαγιάς. Επειδή η θερμότητα κινείται πάντοτε προς τα πάνω, η οροφή συνήθως καίγεται ολοσχερώς, ενώ οι τοίχοι και κυρίως το πάτωμα υφίστανται μικρότερες ζημιές. Έτσι, οι τεχνικοί προσπαθούν να εντοπίσουν σε ποιο σημείο το πάτωμα έχει καεί εντελώς, γιατί από εκεί προφανώς ξεκίνησε η φωτιά.

Οι ειδικοί γνωρίζουν, επίσης, εκ πείρας ότι η αιθάλη καίγεται εντελώς στα σημεία όπου αναπτύσσονται οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Εκτός αυτού, προσπαθούν να καταγράψουν τα γεγονότα που μπορεί να συνέβησαν μέχρι τη στιγμή εκδήλωσης της φωτιάς, για να ανακαλύψουν τα αίτιά της.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment