Πώς αντιδρούν τα σαρκοφάγα φυτά;

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς τα σαρκοφάγα φυτά κλείνουν τόσο γρήγορα. Οι αντιδράσεις των φυτών, κατά κανόνα, είναι πολύ αργές.

Μέχρι πρότινος, η ταχύτατη αντίδραση των σαρκοφάγων φυτών αποτελούσε ένα μυστήριο και για τους επιστήμονες. Για παράδειγμα, η Διωνέα η μυγοφάγος κλείνει μέσα σ’ ένα δέκατο του δευτερολέπτου – μια από τις ταχύτερες κινήσεις στο φυτικό βασίλειο.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα φυτά κλείνουν μεταβάλλοντας την πίεση των υγρών στα κυτταρικά τοιχώματα, αλλά ήξεραν ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να ερμηνεύσει αυτή την ταχύτατη αντίδραση. Χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, κάμερες υψηλής ταχύτητας, μια ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων Provence της Μασσαλίας και Harvard της Βοστόνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όταν τα φύλλα του φυτού ανοίγουν, «συσσωρεύουν ελαστικότητα», σαν να είχαν ενσωματωμένα ελατήρια. Στην κρίσιμη στιγμή, η συγκράτηση διακόπτεται και το φυτό κλείνει αστραπιαία. Χάρη σ’ αυτή την ελαστική δομή, τα φύλλα έχουν κοίλο σχήμα όταν είναι ανοιχτά, και κυρτό όταν είναι κλειστά.

Υπάρχουν περίπου 500 είδη σαρκοφάγων φυτών, αλλά δεν έχουν όλα τόσο γρήγορες αντιδράσεις. Ορισμένα εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία, πάνω στην οποία αιχμαλωτίζονται τα έντομα, μέχρι το φυτό να κλείσει.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment