Πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ένα φυτό;

Υπάρχουν δέντρα που ζουν ίσως και πάνω από 4.000 χρόνια, αλλά κι αυτά ακόμη είναι πολύ νεαρά σε σχέση με κάποια άλλα φυτά, και ειδικά τον απόλυτο κάτοχο του ρεκόρ, τη Lomatia tasmanica, που φύεται μόνο σε μια συγκεκριμένη ορεινή περιοχή της Τασμανίας.

Το φυτό L. tasmanica είναι στείρο, καθώς έχει τρεις σειρές χρωμοσωμάτων αντί για δύο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να παράγει σπόρους και πολλαπλασιάζεται μόνο με παραφυάδες. Επομένως, όλα τα φυτά του είδους στην περιοχή είναι γενετικά κλωνοποιημένα το ένα από το άλλο. Φυτά αυτού του τύπου μπορούν να φτάσουν σε πολύ μεγάλη ηλικία. Έρευνες σε απολιθωμένα φύλλα, τα οποία είναι πανομοιότυπα με τα σημερινά, απέδειξαν πως η L. tasmanica φυτρώνει στην περιοχή αυτή εδώ και 43.600 χρόνια. Το ότι πολλαπλασιάζεται μόνο με παραφυάδες σημαίνει ότι τα απολιθωμένα φύλλα προέρχονται από το ίδιο φυτό που φυτρώνει και σήμερα στην περιοχή.

Το L. tasmanica δεν είναι μόνο το πιο ηλικιωμένο φυτό αλλά και ένα από τα πιο σπάνια, εφ’ όσον υπάρχουν μόνο 500 άτομα του είδους. Μια ομάδα φυτών ανακαλύφθηκε, για πρώτη φορά, το 1937, αλλά αυτά τα φυτά κάηκαν σε μια πυρκαγιά. Η σημερινή ομάδα ανακαλύφθηκε μόλις το 1965, όταν και περιγράφηκε επιστημονικά το είδος.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment