Ποιες περιοχές στον κόσμο είναι οι πιο μολυσμένες;

Η ρύπανση είναι μια πολύ ευρεία έννοια. Οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν μας πολλούς παράγοντες προκειμένου να αποφανθούμε ποια μέρη είναι τα πιο μολυσμένα στον κόσμο.

Σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση The Blacksmith Institute, η πιο μολυσμένη περιοχή του κόσμου βρίσκεται στον Καύκασο: Είναι η πόλη Sumqayit του Αζερμπαϊτζάν. Κατά τη σοβιετική περίοδο, η πόλη διέθετε πλήθος χημικά εργοστάσια, που ρύπαιναν ετησίως το περιβάλλον με 120.000 τόνους βαρέα μέταλλα, πετρελαιοειδή και τοξικά αέρια. Μια από τις συνέπειες της πρωτοφανούς επιβάρυνσης που έχει δεχθεί η περιοχή είναι ότι τα κρούσματα καρκίνου εδώ είναι έως και 51 φορές υψηλότερα –αναλόγως του είδους του καρκίνου– απ’ ό,τι στην υπόλοιπη πρώην ΕΣΣΔ. Η συχνότητα των συγγενών δυσπλασιών, των σκελετικών παθήσεων και των νοητικών διαταραχών σε νεογέννητα παιδιά στην περιοχή είναι επίσης υψηλότατη. Η δεύτερη περιοχή στο σχετικό κατάλογο είναι το Chernobyl της Ουκρανίας. Οι επιπτώσεις από την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της πόλης, το 1986, είναι ακόμη φανερές. Η πυρηνική ρύπανση επηρεάζει 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους πλήττονται από καρκίνο του θυρεοειδούς.

Πολύ υψηλά στον κατάλογο βρίσκεται και η πόλη Dzerzhinsk της Ρωσίας. Εδώ η μόλυνση προέρχεται από τα χημικά εργοστάσια και τις πολεμικές βιομηχανίας και έχει οδηγήσει σε ένα προσδόκιμο ζωής που δεν ξεπερνάει τα 45 χρόνια – 15 με 20 χρόνια λιγότερα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ρωσία. Το Blacksmith Institute κατάρτισε τον κατάλογο με τη συνεργασία ειδικών από τα Πανεπιστήμια Johns Hopkins, Harvard και Idaho. Ο κατάλογος δημοσιεύεται μια φορά το χρόνο.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment