Ποια είναι η πιο μακρινή βολή;

Τι είδους αντικείμενο μπορεί να ρίξει κανείς πιο μακριά, και ποιος κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ;

Το αντικείμενο που μπορεί να ριχτεί πιο μακριά εδώ στη Γη είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο φρίσμπι, που λέγεται aerobie flying ring. Τo παγκόσμιο ρεκόρ είναι 406 μέτρα και ανήκει στον Erin Hemmings από το 2003. Αυτό που περιορίζει την απόσταση της βολής είναι η βαρύτητα και η αντίσταση του αέρα. Η βαρύτητα έλκει το αντικείμενο προς τα κάτω και η αντίσταση του αέρα το «φρενάρει». Χάρη, όμως, στην αεροδυναμική του κατασκευή, το φρίσμπι «πλέει» στον αέρα.

Όπως ακριβώς το φτερό ενός αεροπλάνου λειτουργεί ανυψωτικά, έτσι και ένα φρίσμπι πετάει μακρύτερα στον αέρα απ’ ό,τι στο κενό. Η κατασκευή ενός aerobie flying ring βασίζεται στο κοινό φρίσμπι, αλλά δέχεται λίγο μικρότερη αντίσταση από τον αέρα. Ο δακτύλιός του είναι εξαιρετικά λεπτός, και η τρύπα στη μέση το κάνει να λειτουργεί σαν να έχει δυο ανυψωτικά πτερύγια. Η περιστροφή εξασφαλίζει σταθερότητα πτήσης και πορείας.

Στον κλασικό αθλητισμό, το ακόντιο είναι το όργανο ρίψης με τη μεγαλύτερη εμβέλεια. Το επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ είναι 98,48 μέτρα και ανήκει στον Τσέχο Jan Zelezny από το 1996.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment