Ο αλβινισμός συναντάται σε όλα τα ζωικά είδη;

Υπάρχουν τίγρεις με αλβινισμό, συναντάται όμως το φαινόμενο σε όλα τα ζωικά είδη;

Οι βιολόγοι έχουν καταγράψει ζώα που πάσχουν από το λεγόμενο αλφισμό (ή αλβινισμό ή λευκοπάθεια) σε όλα σχεδόν τα είδη, τόσο σε θηλαστικά, όσο και σε ψάρια, πτηνά, αμφίβια και ερπετά. Ο αλφισμός οφείλεται είτε σε γενετικό σφάλμα ενός γονιδίου είτε σε πρόβλημα μεταβολισμού, που έχει ως κύριο αποτέλεσμα την απουσία μελανίνης στο δέρμα. Επίσης, συναντάμε τον αλφισμό σε όλες τις ανθρώπινες φυλές.

Παρ’ όλο που συναντάται παντού στο ζωικό βασίλειο, ο αλφισμός είναι ένα φαινόμενο σπάνιο στη φύση. Όσα ζώα πάσχουν απ’ αυτόν ζουν σε αντίξοες συνθήκες, μια και τα ομοειδή τους τα αντιμετωπίζουν σαν ξένα. Δυσκολεύονται να βρουν ταίρι και συχνά αποβάλλονται από την αγέλη. Επιπλέον, το ξεχωριστό παρουσιαστικό τους, με το ολόλευκο δέρμα ή τρίχωμα, αποτελεί εύκολο στόχο για τα σαρκοφάγα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα ζώα με αλφισμό κατά κανόνα αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης –μολονότι δεν έχουν απαραίτητα κόκκινη απόχρωση στην ίριδα–, ενώ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο, λόγω της έλλειψης μελανίνης.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment