Μπορούν όλα τα ζώα να αποκτήσουν μονοζυγωτικά δίδυμα;

Μονοζυγωτικά δίδυμα συναντάμε σε πολλές ομάδες σπονδυλόζωων και φυσικά σε πολλά θηλαστικά, εκτός του ανθρώπου, όπως σε ελέφαντες και αγελάδες. Μεταξύ των πτηνών και των ερπετών καταγράφονται επίσης πολλά παραδείγματα διδύμων που βγήκαν από το ίδιο αβγό. Το ίδιο έχει παρατηρηθεί σε εμού, αλιγάτορες, χελώνες και πολλά είδη φιδιών.

Καθώς τα γονιμοποιημένα ωάρια των ψαριών περιπλανώνται μέσα στο νερό, είναι δύσκολο να παρατηρήσουμε τους γόνους όταν βγαίνουν από το αβγό. Όμως υπάρχουν σιαμαία δίδυμα ψάρια. Αυτά προέρχονται από το ίδιο ωάριο και έχουν αναπτυχθεί μαζί εξαιτίας κάποιου λάθους στην πορεία της εξέλιξης. Γεγονός που καταδεικνύει μονοζυγωτικά δίδυμα και στα ψάρια.

Βεβαίως, οι παρατηρήσεις σχετικά με τα είδη που αποκτούν μονοζυγωτικά δίδυμα είναι τυχαίες. Το ότι δεν έχουν παρατηρηθεί μονοζυγωτικά δίδυμα σε ένα συγκεκριμένο είδος δεν σημαίνει πως δεν μπορούν και να προκύψουν. Με δεδομένο πάντως πως μονοζυγωτικά δίδυμα αποκτούν πολλά θηλαστικά, ερπετά, πτηνά και ψάρια θα πρέπει να συναγάγουμε το συμπέρασμα πως όλα τα είδη αυτών των ζωικών ομάδων μπορούν να αποκτήσουν μονοζυγωτικά δίδυμα.

Δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο και για τα πολυπληθέστερα ασπόνδυλα ζώα (έντομα, μαλάκια, σκώληκες, μέδουσες, σπόγγοι κ.λπ.), στα οποία εμφανίζεται μεγάλη ποικιλία τρόπων αύξησης του γονιμοποιημένου ωαρίου, κάποιοι από τους οποίους δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη μονοζυγωτικών διδύμων.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment