Μπορούν δύο γεγονότα να συμβούν ταυτόχρονα;

Ο Αϊνστάιν κατήργησε την έννοια του απόλυτου ταυτοχρονισμού. Τι σημαίνει αυτό;

Απλά σημαίνει ότι δύο γεγονότα που συμβαίνουν ταυτόχρονα για έναν παρατηρητή, δε συμβαίνουν ταυτόχρονα και για έναν άλλο, ο οποίος κινείται με σταθερή ταχύτητα σε σχέση με τον πρώτο. Πριν από τον Αϊνστάιν, η απάντηση στο ερώτημα αυτό ήταν πάντοτε καταφατική. Όμως, με τη θεωρία της σχετικότητας και τη γνώση ότι η ταχύτητα του φωτός είναι πάντα η ίδια για όλους, η ιδέα περί απόλυτου ταυτοχρονισμού κατέρρευσε. Ο Αϊνστάιν εξήγησε γιατί συμβαίνει αυτό, με τη βοήθεια ενός πολύ γνωστού νοητικού πειράματος (επάνω σκίτσο), με ένα τρένο που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, όταν κάποια στιγμή κεραυνοί χτυπούν το μπρος και το πίσω μέρος του.

Τη στιγμή που πέφτουν οι κεραυνοί, ο παρατηρητής στην αποβάθρα τυχαίνει να βρίσκεται στο μέσο της απόστασης από το μπροστινό και το πίσω μέρος του τρένου. Επειδή το φως των δύο κεραυνών, που κινείται με την ίδια ταχύτητα, διανύει την ίδια απόσταση μέχρι να τον φτάσει, ο παρατηρητής θεωρεί ότι και οι δύο κεραυνοί έπεσαν ταυτόχρονα.

Αντίθετα, για τον παρατηρητή στο τρένο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Επειδή το τρένο κινείται προς τα δεξιά, ο παρατηρητής που βρίσκεται στο μέσο του τρένου απομακρύνεται από το φως του κεραυνού Α και πλησιάζει προς το φως του κεραυνού Β. Γι’ αυτό και βλέπει τον κεραυνό Β πριν από τον κεραυνό Α. Γνωρίζοντας, όμως, ότι η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή, συμπεραίνει ότι ο κεραυνός Β έπεσε πρώτα.

Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Μα… και οι δύο! Το αν δύο γεγονότα είναι ταυτόχρονα ή όχι εξαρτάται από το παρατηρητή που τα εξετάζει.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment