Μπορεί η φωτιά να καταπολεμηθεί με φωτιά;

Σε πυρκαγιές βλέπουμε συχνά πυροσβέστες να ανάβουν αντιπυρά. Πώς λειτουργεί αυτή η μέθοδος;

Η αντιπυρά είναι μια φωτιά που ανάβεται σκόπιμα μπροστά από ένα μέτωπο φωτιάς. Το αντιπύρ, όπως επίσης ονομάζεται, καίει ό,τι μπορεί να αποτελέσει «τροφή» για την κύρια πυρκαγιά. Έτσι, δημιουργείται μια καμένη ζώνη, απ’ την οποία είναι δύσκολο να περάσει η μεγάλη πυρκαγιά. Στην καλύτερη περίπτωση, το αντιπύρ μπορεί να αποτρέψει πλήρως την επέκταση της πυρκαγιάς, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος το ίδιο το αντιπύρ να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και η όλη κατάσταση να επιβαρυνθεί. Η πείρα, λοιπόν, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη χρήση αυτής της μεθόδου.

Το αντιπύρ λειτουργεί καλύτερα αν οι πυροσβέστες το ανάψουν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, ώστε να απορροφηθεί τελικά από την αρχική πυρκαγιά. Αυτό είναι εφικτό, στο βαθμό που μια μεγάλη πυρκαγιά στέλνει προς τα επάνω θερμό αέρα και ταυτόχρονα «τραβά» συνεχώς νέες μάζες αέρα. Αν οι πυροσβέστες ανάψουν το αντιπύρ στη σωστή απόσταση και λάβουν υπόψη την κατεύθυνση του ανέμου, τότε αυτό θα κινηθεί προς την κύρια φωτιά, χωρίς να επεκταθεί προς άλλες κατευθύνσεις.

Σε περιοχές όπου οι δασικές πυρκαγιές είναι συχνές, το αντιπύρ χρησιμοποιείται ακόμη και για να προληφθεί μια πυρκαγιά. Αυτό γίνεται με ελεγχόμενες φωτιές, που καίνε τόσο υλικό όσο χρειάζεται ώστε να μην μπορεί μια ενδεχόμενη πυρκαγιά να «τραφεί». Υπάρχουν όμως και αρκετά παραδείγματα που τέτοιες σκόπιμες φωτιές δημιούργησαν πανικό.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment