Μοιάζουν οι ορεσίβιοι μεταξύ τους;

Από φωτογραφίες ανθρώπων που έχω δει από τα Ιμαλάΐα και τις Άνδεις, παρατήρησα ότι οι άνθρωποι και στις δυο περιοχές μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. Έχουν την ίδια εθνολογική καταγωγή;

Ένα μέρος των χαρακτηριστικών αυτών οφείλεται στην προσαρμογή του ανθρώπου στο υψόμετρο, όπου ο αέρας είναι φτωχός σε οξυγόνο. Τόσο στις Άνδεις όσο και στα Ιμαλάια, οι άνθρωποι έχουν, π.χ., αναπτύξει φαρδύ στέρνο, με χώρο για μεγάλους πνεύμονες. Το γεγονός, ωστόσο, ότι μοιάζουν ακόμα και στα φυσιογνωμικά τους χαρακτηριστικά οφείλεται στο ότι οι πρόγονοι των Ινδιάνων ήταν Ασιάτες που μετανάστευσαν στην Αμερική.

Αυτό αποδεικνύουν έρευνες πάνω στη γλώσσα, αλλά και στο DNA και στα δόντια των σημερινών Ινδιάνων και των Καναδών Εσκιμώων. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι μετανάστες πέρασαν στην Αμερική από το Βερίγγειο Πορθμό, ίσως κατά περιόδους, πριν από 25.000 έως 12.000 χρόνια, τότε που η Αλάσκα ήταν ενωμένη με τη Σιβηρία.

Ωστόσο στα τέλη του 1990 είχαμε ένα νέο, απροσδόκητο αποτέλεσμα ανάλυσης DNA, που έδειξε ότι οι Ινδιάνοι είχαν κάποια κοινά γενετικά χαρακτηριστικά με τους Ευρωπαίους. Το πώς αυτό συνέβη είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Ίσως να υπήρξε κάποιο ευρωπαϊκό στοιχείο ανάμεσα στα πρώτα μεταναστευτικά κύματα προς την Αμερική, ένα στοιχείο που πλέον έχει εξαφανιστεί στην Ασία, αλλά διατηρήθηκε στην Αμερική.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment