Θα βρίσκεται πάντα ο Πολικός Αστέρας στο βορρά;

Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, ο οποίος περνάει νοητά από τους δύο πόλους της. Μια νοητή ευθεία από το Βόρειο Πόλο προς τα πάνω συναντά ένα σημείο του ουρανού, όπου τυγχάνει να βρίσκεται ένα ευδιάκριτο άστρο, ο Πολικός Αστέρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα άστρα φαίνεται να κινούνται κυκλικά στον ουρανό γύρω από αυτό το άστρο, το οποίο μοιάζει σχεδόν ακίνητο.

Στην εποχή μας, ο Πολικός Αστέρας βρίσκεται περίπου μια μοίρα από το Βόρειο Πόλο. Καθώς όμως ο άξονας περιστροφής της Γης μετατοπίζεται με την κυκλική κίνηση, η εικόνα του ορίζονται αλλάζει με αργό ρυθμό. Σε εκατό χρόνια η απόσταση θα είναι μισή μοίρα, ενώ σε περίπου 12.000 χρόνια ο Πολικός Αστέρας θα έχει μετατοπιστεί αρκετά από τη σημερινή του θέση. Τη θέση του σαν «πολικό αστέρι» θα πάρει τότε ο αστέρας Vega.

Χάρη στη θέση του, ο Πολικός Αστέρας βοηθάει τους ναυτικούς από αρχαιοτάτων χρόνων να προσανατολίζονται τη νύχτα. Αυτή η δυνατότητα δεν υφίσταται στο νότιο ημισφαίριο, καθώς δεν υπάρχουν ευδιάκριτα, σταθερά άστρα κοντά στο Νότιο Πόλο.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment