Επιταχύνουν τα σωματίδια του φωτός;

Όταν ανάβουμε το φως, ένα φωτόνιο θα πρέπει να ξεκινάει από 0 χλμ./ώρα και να επιταχύνει μέχρι την ταχύτητα του φωτός. Συμβαίνει όντως κάτι τέτοιο;

Σύμφωνα με την κβαντική θεωρία, το φως είναι μικρά κυματοσωματίδια ενέργειας, τα οποία απελευθερώνονται, π.χ., όταν ένα ηλεκτρόνιο γύρω από τον πυρήνα ενός ατόμου μεταπηδάει από μια υψηλή ενεργειακή κατάσταση σε μια χαμηλότερη. Τα πακέτα φωτός –τα λεγόμενα φωτόνια– «γεννιούνται» με την ταχύτητα του φωτός και δεν μπορούν να κινηθούν πιο αργά. Οπότε, δεν μπορεί κανείς να πει ότι το φωτόνιο επιταχύνει, επειδή μπορεί να κινηθεί μόνο με μια ταχύτητα: 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Αν κανείς δυσκολεύεται να το κατανοήσει, δεν είναι ο μόνος. Ο ίδιος ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει ότι «πενήντα χρόνια σκέψης δε με έφεραν πιο κοντά στην απάντηση του ερωτήματος: τι είναι τα σωματίδια του φωτός;»

One comment

  • Visit site
    September 21, 2012 1:59 pmPosted 11 years ago
    maria

    kai γεννηθυτω φωσ και εγγενετω τοφωτωνιον.το κβαντικο αλμα του μπορν ειναι η ακτινοβολια φωτωνιων.κυματοσυναρτηση πακετων ηλεκτρομαγνητικο φωσ.γινονται μυστηριωδη επειδη τα προκαλει καποιο ειδοσ αγνωστησ βαρυτικομαγνητητασ.η σκοτεινη υλη και τα αντισωματια πειστευω κρυβουν το μυστικο αλλα εχουμε λιγο χρονο ακομη μεχρι να καταστρεψουμε την γη μασ την πανεμορφη.

    Reply

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment