Για πόσο καιρό πιστεύαμε ότι η Γη είναι επίπεδη;

Ποιος ανακάλυψε πρώτος ότι η Γη είναι στρογγυλή;

Ήδη από την αρχαιότητα, πολλοί αρχαίοι Έλληνες στοχαστές, μεταξύ των οποίων ο Πυθαγόρας και ο Αριστοτέλης, γνώριζαν ότι η Γη είναι στρογγυλή. Η γνώση τους αυτή ξεκινούσε από απλές παρατηρήσεις, όπως, π.χ., ότι πάντα βλέπει κανείς πρώτα το κατάρτι, όταν εμφανίζεται κάποιο πλοίο στον ορίζοντα.

Παλιότερα, πολλοί ιστορικοί πίστευαν ότι οι γνώσεις των Ελλήνων για το σχήμα της Γης είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, αλλά σήμερα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον οι λόγιοι γνώριζαν πάντα ότι ήταν στρογγυλή. Για παράδειγμα, ο Άγγλος χριστιανός λόγιος Βήδας, στο έργο του De temporum ratione, που γράφηκε γύρω στο 700, ανέφερε σαφώς πως η Γη πρέπει να ήταν στρογγυλή. Επίσης, υπάρχει η υπόνοια ότι και πολλοί απλοί άνθρωποι κατά τo Μεσαίωνα γνώριζαν το πραγματικό σχήμα της Γης.

Μεταξύ άλλων, στο εκπαιδευτικό βιβλίο Elucidarius, του 12ου αιώνα, αναφέρεται ότι η Γη έχει σχήμα σφαιρικό. Το Elucidarius, που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και ήταν ευρέως γνωστό, χρησιμοποιούνταν από πολλούς επαρχιακούς ιερείς, οι οποίοι συχνά ανέφεραν αποσπάσματά του στα κηρύγματά τους.

3 comments

  • Visit site
    June 19, 2011 2:42 amPosted 12 years ago
    Ανδρέας

    Όταν επικρατούσε η άποψη οτι η γη είναι επίπεδη στο βιβλίο του Ησαία της αγίας γραφής λέει στο 40:22 που γράφτηκε υπο θεική έμπνευση: “Υπάρχει Αυτός που κατοικεί πάνω από τον κύκλο της γης….” Την εποχή που γράφτηκε αυτό δεν ήξερε κανένας οτι η γη ειναι στρογγυλή…μόνο ο θεός θα μπορούσε να δώσει μια τέτοια πληροφορία που αποδείχτηκε αληθης!

    Reply
  • Visit site
    March 26, 2012 1:33 pmPosted 12 years ago
    Παναγιώτης Δρακουλάκος

    1ο λάθος: αναφέρεις κύκλο, και οχι σφαίρα.
    ο κύκλος είναι επίπεδος, η σφαίρα είναι.. σφαίρα!

    2ο λάθος: Η υπόθεσή σου οτι (εφόσον δεχτούμε οτι το κείμενο έγραφε σφαίρα, και οχι κύκλο) η μόνη λογική εξήγηση της γνώσης κάποιου οτι πατάει σε σφαιρικό έδαφος είναι ο θεός, είναι αφελής, παιδική, και υποδηλώνει άγνοια ΒΑΣΙΚΩΝ γνώσεων σου..

    Δηλαδή ο Θαλής, στα 600π.χ. που υπολόγισε οτι η Γη είναι στρογγυλή, υπολόγισε τη διάμετρο του Ηλίου, και υπολόγιζε τις ηλιακές εκλείψεις, τα κατάλαβε όλα απο τον θεό?
    το ίδιο και ο Πυθαγόρας?!! και ο Αναξίμανδρος??!!
    Δεν θα συνεχίσω με ονόματα, ψάξτα μόνος σου..
    ίσως σε βοηθήσει ο θεός να καταλάβεις τι εννοώ..

    Reply
    • Visit site
      August 27, 2012 4:44 pmPosted 11 years ago
      Ιγνατιος

      Αν ποτέ πας στο διάστημα, εκτώς αν έχεις πάει ήδη, τράβα μια φωτογραφία και δείξε μας πόσο σφαιρική φαίνεται η Γη.

      Είναι κάπως οξύμωρο να λαβάνετε κατα γράμμα τις Γραφές, ενω για την Ελληνική Αρχαία Γραμματεία κάνετε τόσες μελέτες και ερμηνείες. Δεν χρειάζεται να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να κατλάβεις ότι υπάρχει αλληγορία στις Γραφές. Απλά εθελοτυφλείτε γιατί αλλιώς δεν έχετε που να βασίσετε τις αιρετικές σας απόψεις.

      Τα άλλα τα αφήνω ασχολίαστα, διότι το τι πίστευε ο Πυθαγόρας και ο Πλάτων και όλοι οι μεγάλοι αρχαιοι φιλόσοφοι δε γίνεται να ανλυθεί εδω, πόσο μάλλον σε 3-4 γραμμές που επιχείρησες εσύ.

      Reply

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment