Γιατί τα κύματα σκάνε στην ακτή κατά μέτωπο;

Αναρωτιέμαι εδώ και καιρό γιατί τα κύματα σκάνε πάντα στην ακτή κατά μέτωπο, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση του ανέμου;

Αυτή η ιδιαίτερη συμπεριφορά των κυμάτων κοντά στην ακτή έχει να κάνει κυρίως με τις συνθήκες που επικρατούν στον πυθμένα της θάλασσας, και ειδικότερα με το βάθος του νερού.

Μακριά από την ακτή, στην ανοιχτή θάλασσα, το βάθος δεν παίζει κανένα ιδιαίτερο ρόλο, και εκεί τα κύματα κινούνται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να πλησιάσουν την ακτή υπό γωνία. Καθώς όμως η θάλασσα γίνεται όλο και πιο ρηχή, ο όγκος του νερού που περιέχεται στο κύμα συμπιέζεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ταχύτητά του. Έτσι, το τμήμα του κύματος που βρίσκεται εγγύτερα στην ξηρά κινείται πιο αργά από το υπόλοιπο τμήμα, το οποίο κάποια στιγμή φτάνει το πρώτο τμήμα. Το κύμα «διπλώνει» και τελικά κατευθύνεται προς την ακτή σχεδόν κατά μέτωπο.

Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται διάθλαση και απαντάται σε όλες τις μορφές κυμάτων. Για παράδειγμα, τα κύματα του φωτός αλλάζουν κατεύθυνση όταν περνάνε π.χ. από το γυαλί στον αέρα, καθώς η ταχύτητα του φωτός στο γυαλί είναι περίπου 30% χαμηλότερη απ’ ό,τι στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment