Γιατί δεν υπάρχει ερωτική έλξη ανάμεσα σε αδέλφια;

Υπάρχει κάτι στον ανθρώπινο εγκέφαλο που εμποδίζει δύο αδέλφια να ερωτευθούν το ένα το άλλο;

Το ότι δύο αδέλφια, κατά κανόνα, δεν ερωτεύονται το ένα το άλλο έχει να κάνει όχι τόσο με βιολογικά αλλά με κοινωνικά και πολιτισμικά αίτια. Οι επιστήμονες έχουν, μέχρι σήμερα, διατυπώσει τρεις βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει ερωτική έλξη: αβεβαιότητα, κοινωνική αποδοχή και να μην είναι εξοικειωμένα τα δύο άτομα μεταξύ τους.

Στα αδέλφια ισχύει, πρώτον, ότι γνωρίζονται από πολύ μικρή ηλικία, κάτι που μειώνει αισθητά την πιθανότητα να ερωτευθούν το ένα το άλλο. Δεύτερον, η σχέση ανάμεσά τους –σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε ένα ζευγάρι– είναι σταθερή, σίγουρη και εφ’ όρου ζωής, κάτι που εμποδίζει εκ των πραγμάτων την ερωτική έλξη. Τέλος, οι έρευνες δείχνουν ότι η πιθανότητα σύναψης μιας ερωτικής σχέσης έχει να κάνει με τους ισχύοντες κοινωνικούς κανόνες.

Τα όρια στις σχέσεις ανάμεσα σε αδέλφια είναι καθορισμένα πολιτισμικά, αν και, στην πραγματικότητα, υπάρχει και βιολογικό υπόβαθρο. Παιδιά που γεννιούνται από αιμομικτικές σχέσεις είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν γενετικές ανωμαλίες. Η εκτεταμένη αιμομιξία θα ήταν εξαιρετικά βλαβερή για μια κοινωνία, γι’ αυτό και οι σχέσεις αυτές θεωρούνται ταμπού.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment