Αδυνατίζουμε τρώγοντας αγγούρια;

Αληθεύει πράγματι ότι καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια για να χωνέψουμε ένα αγγούρι από την ενέργεια που αυτό μας δίνει;

Το ότι υπάρχουν τρόφιμα με «αρνητικό ενεργειακό περιεχόμενο», δηλαδή τρόφιμα που καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια για να τα χωνέψουμε απ’ όση μας παρέχουν τα ίδια, είναι μια πολύ διαδεδομένη αντίληψη. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, μπορεί κανείς να χάσει βάρος τρώγοντας αποκλειστικά αυτά τα τρόφιμα. Το πιο γνωστά παραδείγματα είναι του αγγουριού και του σέλινου. Δυστυχώς, η θεωρία αυτή δεν ισχύει.

Το αγγούρι και το σέλινο περιέχουν όντως πολύ λίγη ενέργεια, 45 και 95 kJ ανά 100 γραμμάρια αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν «αρνητικό ενεργειακό περιεχόμενο». Το σέλινο περιέχει μεγάλες ποσότητες κυτταρίνης, την οποία δεν μπορούμε να χωνέψουμε, και το αγγούρι μεγάλες ποσότητες νερού, που δεν προσφέρει ενέργεια μέσω καύσης.

Καθημερινά, χρειαζόμαστε 7.500 έως 10.000 kJ ενέργεια, ανάλογα με το σωματικό μας βάρος, το φύλο και τη σωματική μας δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι, αν ακολουθούσαμε την προαναφερόμενη δίαιτα, θα έπρεπε να τρώμε 8 με 11 σέλινα ή 16 με 22 αγγούρια ημερησίως, προκειμένου να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Με άλλα λόγια: Θα είχαμε χορτάσει προτού πάρουμε την απαιτούμενη ενέργεια για τις διάφορες σωματικές λειτουργίες μας, κι επομένως θα χάναμε βάρος, αλλά σύντομα θα αρρωσταίναμε από διάφορες ασθένειες, αφού ούτε το αγγούρι ούτε το σέλινο περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment