Συμμετοχή της Ακαδημίας Αθηνών στη διαστημική αποστολή JUICE στον πλανήτη Δία και τους δορυφόρους του

Στις 21 Φεβρουαρίου 2013 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε την τελική επιλογή για τα πειράματα που θα συμπεριληφθούν στην αποστολή Jupiter ICy moons Explorer (JUICE), η οποία θα εκτοξευθεί το 2022 με σκοπό την εξερεύνηση του πλανήτη Δία και ειδικότερα των παγωμένων δορυφόρων του.

Ανάμεσα στα 11 πειράματα που επιλέχθηκαν μετά από σκληρό ανταγωνισμό είναι και το Particle Environment Package (PEP), ένας ανιχνευτής φορτισμένων και ουδέτερων σωματιδίων που υλοποιεί τεχνολογίες αιχμής της διαστημικής έρευνας, όπως η απεικόνιση ΕΝΑ και οι τελευταίας γενιάς μετρητές πλάσματος. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του οργάνου ΡΕΡ συντονίζεται από το Σουηδικό Ινστιτούτο Διαστημικής Φυσικής (Swedish Institute of Space Physics-IRF) με τη συμμετοχή ινστιτούτων από την Ευρώπη αλλά και τις Η.Π.Α.

“Εξαιτίας του τεράστιου μεγέθους του, η εξερεύνηση του συστήματος του Δία απαιτεί μια εντελώς νέα προσέγγιση η οποία επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό επιτόπιων μετρήσεων υψηλής ευκρίνειας, φασματοσκοπία ουδετέρων ατόμων και προηγμένων μεθόδων απεικόνισης” δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής του ΡΕΡ S. Barabash.

Η συμμετοχή της Ακαδημίας Αθηνών υλοποιείται μέσω του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας
καθώς ο Επόπτης του Σταμάτιος Κριμιζής, είναι ένας από τους συνεργαζόμενους ερευνητές (Co-Investigator) της ομάδας του ΡΕΡ. Μέρος επίσης λαμβάνει ως συνεργαζόμενος ερευνητής και ο επίκουρος Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, κ. Θεόδωρος Σαρρής, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική συμμετοχή σε προγράμματα του ESA θα συνεχισθεί και στην επόμενη γενιά.

Η νέα επιτυχία αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών με μεγάλα Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως αυτή έχει θεμελιωθεί με τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ακαδημίας στις δραστηριότητες των αποστολών Voyager (στα όρια της Ηλιόσφαιρας), Cassini (στον πλανήτη Κρόνο) και MESSENGER (στον πλανήτη Ερμή).

Αναλυτικές πληροφορίες για την αποστολή υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ESA:
http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=50067

Γραφείο Διαστημικής Έρευνας Ακαδημίας Αθηνών
Τηλ. 210-6597667
e-mail: nsergis@phys.uoa.gr

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment