Η επόμενη γενιά σκύλων-ρομπότ για τερέν θα περιλαμβάνει μεγαλύτερα και λιγότερο θορυβώδη ρομπότ από το BigDog. IMAGE: BOSTON DYNAMICS & THINKSTOCK

Ρομπότ αντιγράφουν τα ζώα

Η φύση επιδεικνύει πολλές δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό οι ερευνητές προσπαθούν να αντιγράψουν τα ζώα της θάλασσας, της στεριάς και του αέρα. Τα έξυπνα ζώα-ρομπότ του μέλλοντος θα μπορούν να προχωρούν μέσα σε φλεγόμενα κτίρια, να μεταφέρουν αποσκευές στρατιωτών και να προειδοποιούν σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου.

Στον αέρα

Γλάρος από ίνες άνθρακα πετάει με χάρη

Παρ’ όλο που το SmartBird πετάει με τόση κομψότητα, δεν είναι συνηθισμένο πουλί. Ο σκελετός του αποτελείται από ίνες άνθρακα, το σώμα του από αφρώδες πλαστικό, ενώ τα σπλάχνα του είναι ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Το τηλεκατευθυνόμενο πουλί-ρομπότ SmartBird κινείται στον αέρα σαν αληθινό πουλί και μπορεί να απογειωθεί, να πετάξει και να προσγειωθεί χωρίς πρόβλημα. Οι τεχνικοί της Festo, γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικών, ανέλυαν επί μήνες τον τρόπο πτήσης του ασημόγλαρου για να καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που θα μιμούνταν τις δεξιότητές του.

Το SmartBird είναι εμπνευσμένο από τον ασημόγλαρο. Το πτηνό – ρομπότ που πραγματοποιεί ελεύθερη πτήση δείχνει την τεχνολογική ικανότητα της Festo, εταιρείας ηλεκτρονικών. IMAGE: THOMAS BAUMANN/FESTO

Ο σκοπός δημιουργίας του SmartBird είναι να χρησιμοποιείται η φύση ως πηγή έμπνευσης για την κατασκευή κινητήρων, αισθητήρων και άλλων εξαρτημάτων που παράγει η εταιρεία. Με άνοιγμα φτερών δύο μέτρα, το SmartBird είναι μεγαλύτερο από τους πραγματικούς γλάρους αλλά, σε αντιστάθμισμα, έχει βάρος μόνο 458 γραμμάρια. Όπως και οι πραγματικοί γλάροι, έτσι και το πουλί-ρομπότ ίπταται με τη βοήθεια φτερών που το καθένα αποτελείται από δυο τμήματα.

Το εσωτερικό τμήμα αναλαμβάνει τη δύναμη ανύψωσης, ενώ το εξωτερικό την κίνηση προς τα εμπρός. Η γωνία του απώτερου τμήματος των φτερών του SmartBird ρυθμίζεται με μεγάλη ακρίβεια από μικρούς κινητήρες. Αυτοί προσαρμόζονται συνεχώς σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του ανέμου και μπορούν να στρέφονται κατά 45 μοίρες σε 0,03 του δευτερολέπτου.

Η γωνία που σχηματίζει η ουρά καθορίζει αν το πουλί-ρομπότ θα πετά προς τα επάνω ή προς τα κάτω και ταυτόχρονα παρέχει ένα μέρος της ανυψωτικής δύναμης. Η φορά του κεφαλιού μπορεί επίσης να μανουβραριστεί, έτσι το SmartBird χρησιμοποιεί όλο το σώμα για να στρίψει. Στρίβει με έξοχη κίνηση, ακριβώς σαν πραγματικός γλάρος.

Στη θάλασσα

Οι μέδουσες γίνονται επόπτες της θάλασσας

Θαλασσινό νερό παρέχει καύσιμο Οξυγόνο και υδρογόνο εισρέουν από την κορυφή της μέδουσας. Όταν αυτά τα χημικά στοιχεία αντιδρούν μεταξύ τους, σχηματίζεται νερό και παράγεται θερμότητα. Η θερμότητα προκαλεί το μάζεμα των τεχνητών μυών. Έτσι, οξυγόνο και υδρογόνο λειτουργούν ως καύσιμο και μεταδίδονται με ωθήσεις εντός του ρομπότ, με αποτέλεσμα αυτό να μαζεύεται και να ισιώνει εναλλάξ.

Αν αποφάσιζαν οι ερευνητές, τότε μια μέρα μια αρμάδα τεχνητών μεδουσών θα περιπολούσε στους ωκεανούς. Οι μέδουσες-ρομπότ μπορούν να αποσπούν ενέργεια από το θαλασσινό νερό και έτσι να είναι αυτοσυντηρούμενες.

Με κατάλληλους αισθητήρες οι λαστιχένιες μέδουσες μπορούν να ερευνούν συστηματικά τη θαλάσσια πανίδα, να ελέγχουν καθημερινά την ποιότητα του νερού ή ακόμη και να συμβάλλουν στον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων αν έχουν εφοδιαστεί με κατάλληλα φίλτρα.

Οι μέδουσες προσφέρονται προς μίμηση γιατί μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με απλό τρόπο και χωρίς να χρησιμοποιούν ιδιαίτερα πολλή ενέργεια. Αμερικανοί ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια μέδουσα-ρομπότ από σιλικόνη με μυς από μεταλλικές ίνες. Οι ίνες είναι καλυμμένες με νανο-αγωγούς άνθρακα επιστρωμένους με σκόνη πλατίνας. Οι νανο-αγωγοί θερμαίνονται όταν τους παρέχεται μια μικρή ποσότητα οξυγόνου και υδρογόνου. Η θερμότητα κάνει τις μεταλλικές ίνες να μαζεύονται έτσι ώστε να κολυμπά η μέδουσα.

Στόχος είναι να αποσπά η μέδουσα-ρομπότ ενέργεια από το οξυγόνο και το υδρογόνο που αποτελούν φυσικό τμήμα του θαλασσινού νερού, έτσι ώστε να μπορούν να κολυμπούν για μήνες ή χρόνια.

Στη στεριά

Δρομείς θα βοηθούν σε πολεμικές ζώνες

Οι στρουθοκάμηλοι καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια παρ’ όλο που τρέχουν με 60 χλμ./ώρα διανύοντας μεγάλη απόσταση. Το FastRunner προσπαθεί να αντιγράψει αυτό το χαρακτηριστικό τους.

Με τα μακριά, ελαφριά της πόδια, η στρουθοκάμηλος μπορεί να διανύσει τρέχοντας μεγάλες αποστάσεις με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα χωρίς να ξοδέψει πολλή ενέργεια.

Το τρέξιμο της στρουθοκαμήλου έχει εμπνεύσει Αμερικανούς ερευνητές στη δημιουργία ενός ρομπότ που μπορεί να κινείται με εξίσου αποτελεσματικό τρόπο. Μέχρι τώρα έχουν κατασκευάσει δύο πόδια που κινούν προς τα εμπρός το ρομπότ με ταχύτητα 35 χλμ./ώρα.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από τον αμερικανικό στρατό που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ρομπότ στο μέτωπο της μάχης.

Οι ερευνητές φαντάζονται επίσης ότι τα ρομπότ-στρουθοκάμηλοι θα χρησιμεύουν σε περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, όπου πρέπει να φτάσει ταχέως βοήθεια.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο τεύχος 87

Δείτε το εκπληκτικό βίντεο του BigDog και των διαδόχων του

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment