H φύση πρωταγωνιστεί στις ταινίες του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το φυσικό περιβάλλον είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε πολλές από τις ταινίες του φετινού 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1-10 Νοεμβρίου), με ήρωες ανθρώπους που, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αναζητούν καταφύγιο στη φύση.

Πέντε + μία ταινίες

«Πεινασμένος άνδρας» του Φιλίπ Μαρτέν

Γαλλία: Η ιστορία μιας απροσδόκητης συνάντησης ανάμεσα σ’ ένα νέο αγόρι και σ’ έναν πληγωμένο ξένο, κάπου στην άγρια φύση της Ρουμανίας, αποτελεί μια παραβολή για την ελευθερία του ανθρώπου στη σύγχρονη κοινωνία. Η ταινία γυρίστηκε με μη επαγγελματίες ηθοποιούς, με ένα μικρό συνεργείο, απουσία μουσικής υπόκρουσης. H εξέλιξη της πλοκής μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, καθώς δίνεται βάρος στη μελέτη των κεντρικών χαρακτήρων και στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης ατμόσφαιρας.

«Η Βικ + η Φλο είδαν μια αρκούδα» του Ντενί Κοτέ

Καναδάς: Η Βικτόρια, μια εξηντάρα πρώην κατάδικος, θέλει να ξεκινήσει μια νέα ζωή σε μια απομακρυσμένη καλύβα στο δάσος. Υπό την επίβλεψη του Γκιγιώμ, ενός συμπονετικού δικαστικού επιμελητή, η Βικτόρια προσπαθεί να βάλει ξανά τη ζωή της σε τάξη μαζί με τη Φλοράνς, την πρώην συγκρατούμενή της, με την οποία πέρασε χρόνια οικειότητας μέσα στη φυλακή. Με τα φαντάσματα του παρελθόντος να τις καταδιώκουν, η νέα τους ζωή ως ζευγάρι ξαφνικά απειλείται.

«Ο βασιλιάς της φυγής» του Αλέν Γκιροντί

Γαλλία: Η ταινία εστιάζει με χιούμορ και ζεστασιά σε μια φαινομενικά απίθανη ιστορία: Ένας ομοφυλόφιλος άνδρας σε υπαρξιακή κρίση, ο 43χρονος Αρμάν, ερωτεύεται την ατίθαση έφηβη Κερλί και μαζί διαφεύγουν στο δάσος, αψηφώντας κάθε κίνδυνο για να είναι μαζί και να ζήσουν τον απαγορευμένο τους έρωτα. Αλλά είναι στ’αλήθεια αυτό που ονειρευόταν ο Αρμάν;

«Τζιν» του Ρεχά Ερντέμ

Τουρκία: Ένας ύμνος στη φύση και ταυτόχρονα η αντιπολεμική κραυγή ενός νεαρού κοριτσιού. Η Τζιν του τίτλου, ένα κοριτσάκι σαν την κοκκινοσκουφίτσα, δραπετεύει από μια ομάδα κούρδων ανταρτών και ξεκινά ένα μοναχικό ταξίδι στα βουνά. Συνοδοιπόροι της τα άγρια ζώα και σύμμαχός της η φύση που της παρέχει τροφή και καταφύγιο. Το ανθρώπινο στοιχείο στην ταινία εκπροσωπεί τον κίνδυνο. Ο Ερντέμ εμπνέεται από τον κόσμο των παραμυθιών για να διηγηθεί μια ιστορία που συνδυάζει την αναζήτηση της ελευθερίας με τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης επέμβασης στη φύση.

«Λιοντάρια» της Χασμίν Λόπες

Αργεντινή-Γαλλία-Ολλανδία: Βαθιά μέσα στο δάσος, μια ομάδα πέντε φίλων περιπλανιούνται σαν αγέλη λιονταριών. Χαμένοι στα λογοπαίγνιά τους, παίζουν κι αποπλανούν ο ένας τον άλλο, καθώς πηγαινοέρχονται στην επικράτεια των ενηλίκων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγουν την ήδη προδιαγεγραμμένη ιστορία τους.

«Η ανάκτηση» του Κρις Έσκα

ΗΠΑ: Στις παρυφές του Αμερικανικού Εμφυλίου, η Ανάκτηση ακολουθεί ένα 13χρονο αγόρι, ορφανό από πατέρα, που η συμμορία του, μια ομάδα κυνηγών κεφαλών, έστειλε σε μια επικίνδυνη αποστολή στο Βορρά, για να εντοπίσει έναν καταζητούμενο και, παραπλανώντας τον, να τον φέρει πίσω. Η συμμορία σκοπεύει να τον παραδώσει και να εισπράξει την αμοιβή. Το αγόρι παλεύει με αντιφατικά συναισθήματα μπροστά στο τρομερό δίλημμα: να προδώσει την πατρική φιγούρα που βρήκε επιτέλους ή να διακινδυνεύσει να τον σκοτώσει η συμμορία του για λόγους ανυπακοής;

Πλούσιο δεκαήμερο κινηματογραφικό ταξίδι

To 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προσκαλεί και φέτος κοινό και δημιουργούς, σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή. Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, θα συνθέσουν το κινηματογραφικό δεκαήμερο της διοργάνωσης.

Με Τζιμ Τζάρμους και Αλεξάντερ Πέιν

Την αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει ο Τζιμ Τζάρμους, o δημιουργός που ανανέωσε το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά και επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, με την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» / Only Lovers Left Alive. Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, πρόεδρος της φετινής Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, θα παρουσιάσει τη νέα, ασπόμαυρη, ταινία του «Nebraska».

Η Βαλέρια Γκολίνο θα παρευρεθεί στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσει τη νέα ταινία της με τίτλο «Μέλι», υποψήφια φέτος για το βραβείο LUX, που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανοιχτοί Ορίζοντες

Δυνατές κινηματογραφικές συγκινήσεις υπόσχονται φέτος οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες», το τμήμα που παρουσιάζει τις πιο πρωτοποριακές φωνές του ανεξάρτητου παγκόσμιου σινεμά. Διακεκριμένοι δημιουργοί υπογράφουν ορισμένες από τις πιο αξιόλογες ταινίες. Ανάμεσά τους, ο Ρομάν Πολάνσκι, που επιστρέφει με ένα ερωτικό παιχνίδι για δυο πρόσωπα, ο αιχμηρά πολιτικός Μοχάμαντ Ρασούλοφ ο σπουδαίος εκπρόσωπος του σύγχρονου ιαπωνικού σινεμά Χιροκάζου Κόρε Έντα, ο καυστικός μυθοπλάστης Ούλριχ Ζάιντλ, ο πολυβραβευμένος Πάβελ Παβλικόφσκι, η Κέλι Ράιχαρτ απ’ τις πιο οξυδερκείς φωνές του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, ο προκλητικός Ξαβιέ Ντολάν και η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι σε άλλη μια βαθιά προσωπική ταινία.

Ματιές στα Βαλκάνια

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων του, το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια», καλεί το κοινό να ανακαλύψει ταινίες που έγραψαν ιστορία και σηματοδότησαν την ανοδική τροχιά του κινηματογράφου της βαλκανικής χερσονήσου.

Το αφιέρωμα προβάλλει 17 ταινίες – σταθμούς που ανέδειξαν άγνωστες τάσεις και κινηματογραφίες, καθώς και σπουδαίους δημιουργούς και κάθε μία από αυτές αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την καθιέρωση του βαλκανικού κινηματογράφου σε παγκόσμια κλίμακα. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το παρόν θα δώσουν πέντε σημαντικοί βαλκάνιοι σκηνοθέτες: οι Ρουμάνοι Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κρίστι Πούιου, ο Τούρκος Ρεχά Ερντέμ, ο Κροάτης Βίνκο Μπρέσαν και ο Βούλγαρος Λιουντμίλ Τοντόροφ.

Με δύναμη από τη Γαλλία

Τα αφιερώματα του 54ου Φεστιβάλ σε δημιουργούς φέρνουν στο προσκήνιο δυο σκηνοθέτες που δίνουν ένα πολύ προσωπικό στίγμα μέσα στο χάρτη του παγκόσμιου σινεμά. Ο Αλέν Γκιροντί, από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του νεότερου γαλλικού κινηματογράφου, με φανατικό κοινό και διακρίσεις, κινείται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, με σουρεαλιστική διάθεση και γήινη ματιά. Η πολυπράγμων δημιουργός Κλερ Σιμόν, μέσα από ανθρωποκεντρικές ιστορίες που εκπλήσσουν, ισορροπεί περίτεχνα ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας μας. Και οι δυο δημιουργοί θα δώσουν το παρών στη φετινή διοργάνωση.

Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο

Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο αποκαλύπτοντας την πολύμορφη εικονογραφία μιας χώρας που χαράζει την πορεία της στη δίνη των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων. Καθώς αλλάζει το πρόσωπο της Αργεντινής, οι κινηματογραφιστές της εστιάζουν στο ανθρώπινο στοιχείο, απαλλαγμένο από τους μύθους του παρελθόντος.

Η έννοια της ιδιοκτησίας σκιαγραφείται στην ταινία «Los Duenos» των Αγκουστίν Τοσκάνο και Εζεκιέλ Ραντούσκι.

Στο φιλμ «La Paz» του Σαντιάγκο Λόσα, ο ήρωας, ένας νέος μεγαλοαστικής τάξης με ψυχιατρικά προβλήματα, αναζητά την «ειρήνη» του τίτλου.

Ο Μάρκο Μπέργκερ υπογράφει το βραδυφλεγές δράμα «Hawaii», την τρίτη του μεγάλου μήκους ταινία μετά το «Plan B» και το «El Reloj», χτίζοντας μια ερωτική ιστορία από το μηδέν.

Οι ερωτικές σχέσεις και οι λεπτές ισορροπίες και αποχρώσεις τους πρωταγωνιστούν στην ταινία «Viola» του Ματίας Πινιέιρο, ενώ
με πειραματική διάθεση χτίζει την ιστορία του ο Λεονάρντο Μπρεζίτσκι στο «Noche», αντλώντας την πρώτη ύλη του από τη φύση, το θάνατο, τη ζωή, αλλά και τον ήχο.

Η ταινία «Leones» της Χασμίν Λόπες, με ήρωες πέντε νέους που περιφέρονται στο δάσος.

Στο «Deshora» η Μπάρμπαρα Σαρασόλα – Ντέι, με φόντο μια φυτεία καπνού στη βορειοδυτική Αργεντινή, παρατηρεί τον τρόπο με τον οποίο ένα τρίτο πρόσωπο διαταράσσει την καθημερινότητα ενός ζευγαριού.

Ελληνικές πρεμιέρες

Δυναμική είναι και η ελληνική παρουσία, καθώς πρεμιέρα στη διοργάνωση θα κάνουν οκτώ από τις πιο αναμενόμενες ταινίες πρόσφατης παραγωγής, που εντάσσονται στο Διεθνές Διαγωνιστικό, στο Ελληνικό Πρόγραμμα και στις Ειδικές Προβολές. Πρόκειται για τις ταινίες: «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, «Η αιώνια επιστροφή» του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη, «Ο χειμώνας» του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα, «Ο προφήτης» του Δημήτρη Πούλου, «Goldfish» του Θάνου Τσαβλή και η «Η τελευταία φάρσα» του Βασίλη Ραΐση.

Ραντεβού στις αίθουσες!

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment