IMAGE: MARK VORREUTER / CORNELL UNIVERSITY

Ύφασμα συγκρατεί δηλητηριώδη αέρια

Ένας εντελώς νέος τύπος υφάσματος συλλαμβάνει και εγκλωβίζει δηλητηριώδη αέρια. Από αυτό το ιδιαίτερο υφασμάτινο υλικό έχει μέχρι τώρα κατασκευαστεί μια προστατευτική μάσκα στόματος κι ένας σκούφος.

Η ικανότητα του υφάσματος αυτού να συγκρατεί δηλητήρια οφείλεται σ’ ένα ειδικό μόριο που είναι δομημένο από ένα ιόν μετάλλου κι ένα οργανικό μόριο. Και τα δύο μαζί σχηματίζουν ένα μικροσκοπικό «νανοκλωβό» που συγκρατεί το επικίνδυνο αέριο και το εμποδίζει να διεισδύσει στο ύφασμα και να το διαπεράσει. Το μόριο ονομάζεται MOF και έχει κρυσταλλοειδή όψη.

Το ειδικό αυτό ύφασμα έχει δημιουργηθεί από την Jennifer Keane του πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ. Για να μπορέσει να υφάνει ένα κομμάτι ύφασμα από τα μόρια MOF αναγκάστηκε να τα συνδυάσει με ίνες κυτταρίνης. Η σύνδεση των μορίων και των ινών αποδείχτηκε πολύ δύσκολη.

Η Keane προσπαθούσε χωρίς επιτυχία επί τρεις μήνες να στερεώσει τα μόρια στις ίνες, ώσπου σκέφτηκε να κάνει την αντίστροφη διαδικασία. Κατάφερε δηλαδή να στερεώσει τις ίνες μέσα στο μόριο κι έτσι πέτυχε το σκοπό της. Το νέο ύφασμα έχει πολλές χρήσεις, μεταξύ των οποίων, και η προστασία από χημικά όπλα στη διάρκεια πολέμου.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment