Οι αράχνες της οικογένειας Salticidae δείχνουν ομορφότερες από πολλές άλλες αράχνες. IMAGE: Jurgen Otto

Χορεύοντας με το θάνατο

Προειδοποίηση. Σας παρουσιάζουμε μια εικόνα ενός κόσμου που δεν είναι φτιαγμένος για αδύναμες ψυχές. Πρόκειται για τη σεξουαλική ζωή των αραχνών.

Η θηλυκή αράχνη είναι γνήσιο σαρκοφάγο και ζει όλη της τη ζωή ως κυνηγός. Δεν κάνει διάκριση μεταξύ της λείας της και των ατόμων του είδους της και μια αρσενική αράχνη μπορεί εύκολα να καταλήξει να γίνει γεύμα μιας πεινασμένης θηλυκής.

Η τέχνη των αρσενικών αραχνών συνίσταται στο να εντοπίζουν τη θηλυκή, να της φτιάχνουν την κατάλληλη διάθεση και –το σημαντικότερο– να διαφεύγουν το θάνατο. Ο κίνδυνος του αιφνιδίου θανάτου έχει δώσει στη σεξουαλική ζωή των αραχνών μια πληθώρα αξιοπερίεργων τελετουργιών που όμοιές τους δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά αλλού στο βασίλειο των ζώων.

Οι αράχνες ακρωτηριάζουν τα ίδια τα γεννητικά τους όργανα, τρώνε η μία την άλλη στη διάρκεια της συνεύρεσης και εκτελούν χορούς ζευγαρώματος. Παντού καραδοκούν κίνδυνοι και για τις μικρές αρσενικές αράχνες συχνά η συνεύρεση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο τεύχος 85

Δείτε τις αράχνες να ζευγαρώνουν

Ερευνητές έχουν κινηματογραφήσει το παιχνίδι του ζευγαρώματος της Harpactea Sadistica, όπου η αρσενική αράχνη δαγκώνει στην κοιλιά τη θηλυκή για να ανοίξει τρύπες και να διοχετεύσει εκεί το σπέρμα

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment