Ένας τόνος διοξειδίου του άνθρακα σε συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης έχει όγκο 556 κυβικά μέτρα, όσος είναι και ο όγκος αυτού του μπαλονιού.

Πώς ζυγίζουμε το διοξείδιο του άνθρακα;

Θα μπορούσαμε κάλλιστα να γεμίσουμε ένα μπαλόνι με διοξείδιο του άνθρακα και να το ζυγίσουμε σε μια ζυγαριά.

Ωστόσο, στην πράξη χρησιμοποιείται μια άλλη, ακριβέστερη μέθοδος για τον υπολογισμό των εκλυόμενων ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα μιας και γνωρίζουμε πόση ποσότητα αερίου σχηματίζεται κατά την καύση διαφόρων ειδών καυσίμων βασισμένων στον άνθρακα.

Η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που αποβάλλεται κατά την καύση εξαρτάται από την περιεκτικότητα του καυσίμου σε άνθρακα. Κατά την καύση ενώνεται κάθε άτομο άνθρακα με δύο άτομα οξυγόνου. Σε μια πλήρη καύση απολύτως καθαρού άνθρακα, λαμβάνουμε μια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που ζυγίζει 3,66 φορές περισσότερο από την αρχική ποσότητα του άνθρακα γιατί ένα μόριο διοξειδίου του άνθρακα είναι 3,66 φορές βαρύτερο από ένα άτομο άνθρακα.

Η βενζίνη αποτελείται από μόρια άνθρακα και υδρογόνου, και εφόσον γνωρίζουμε ποιο είναι το βάρος του άνθρακα που υπάρχει στη βενζίνη, μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που αποβάλλεται, δηλαδή λίγο παραπάνω από 2,3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά λίτρο βενζίνης.

Αντίστοιχες τιμές λαμβάνουμε και με άλλες μορφές καυσίμων, όπως είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment