Ο εγκέφαλος αντιδρά ταχύτερα μπροστά στην εικόνα ενός γυμνού ή μισοντυμένου ατόμου παρά μπροστά στη φωτογραφία ενός προσώπου ή ενός αυτοκινήτου. THINKSTOCK

Ο εγκέφαλός μας «ενθουσιάζεται» με το σεξ

Είναι γνωστό ότι μπροστά στη θέα γυμνών σωμάτων η φαντασία ενεργοποιείται. Φινλανδοί ερευνητές όμως το απέδειξαν και πειραματικά. Τα σήματα που προκαλούνται από σεξουαλική διέγερση επιταχύνουν το χειρισμό εκ μέρους του εγκεφάλου των οπτικών αισθήσεων.

Ερευνητές του εγκεφάλου από τα πανεπιστήμια Tampere και Aalto της Φινλανδίας έδωσαν σε 15 ανθρώπους να κοιτάξουν φωτογραφίες γυμνών ανθρώπων και άλλων που φορούσαν μόνο μαγιό. Οι φωτογραφίες αυτές εναλλάσσονταν με φωτογραφίες άλλων προσώπων ή αυτοκινήτων.

IMAGE: J.K. HEITANEL ET AL.

Είναι ήδη γνωστό ότι μια συγκεκριμένη περιοχή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην οπτική αίσθηση που προξενείται στη θέα ανθρώπων. Επίσης οι ερευνητές γνώριζαν ότι τα σήματα συνήθως εμφανίζονται ως ισχυρές αρνητικές «εκδηλώσεις» στις μετρήσεις που γίνονται με ΗΕΓ (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα). Ατό που ήθελαν να μελετήσουν ήταν πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στη θέα γυμνών ανθρώπων.

Καθένας από τους συμμετέχοντες στο πείραμα κάθισε σε μια καρέκλα μπροστά σ’ ένα μόνιτορ και είδε τις φωτογραφίες τοποθετημένες με τυχαία σειρά τη μία πίσω από την άλλη. Ταυτόχρονα οι ερευνητές μετρούσαν τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων στις οπτικές εντυπώσεις με ΗΕΓ, καθώς στο κεφάλι κάθε συμμετέχοντα τοποθετήθηκαν 21 ηλεκτρόδια έτσι ώστε να γίνει εφικτή η καταγραφή των ηλεκτρικών δυναμικών εντός του εγκεφάλου. Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι η θέα γυμνών σωμάτων διεγείρει πολλά νευρικά δίκτυα. Τα εγκεφαλικά κύτταρα σε χρόνο μικρότερο των 120 msec εργάστηκαν εντατικά επεξεργαζόμενα εικόνες ολόγυμνων ανθρώπων – ήταν μια δραστηριότητα πιο έντονη σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, όπου δεν υπήρχαν εικόνες γυμνών ανθρώπων.

Όταν οι συμμετέχοντες είδαν εικόνες ατόμων που φορούσαν μαγιό, ο εγκέφαλός τους υπέστη διέγερση του ίδιου σχεδόν βαθμού. Ακόμα και η θέα ενός προσώπου παρείχε κάποια δραστηριότητα, ενώ οι φωτογραφίες αυτοκινήτων δεν είχαν σε καμία περίπτωση την ίδια επίδραση.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο αντιδρά έτσι ο εγκέφαλος. Ίσως η εξήγηση να είναι ότι έχουμε ανάγκη από τη φύση μας να είμαστε αποτελεσματικοί σχετικά με την επιλογή σεξουαλικού συντρόφου έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αναπαραχθούμε. Όσο γρηγορότερα καταγράφουμε πιθανούς συντρόφους στον περίγυρό μας τόσο γρηγορότερα δημιουργούμε ζευγάρι και τεκνοποιούμε.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment