Με το αντιτετανικό εμβόλιο το σώμα μπορεί να αποκτήσει ανοσία σε κάποιο δηλητήριο. IMAGE: GETTY IMAGES

Μπορεί κάποιος να αποκτήσει ανοσία στα δηλητήρια;

Όταν μιλάμε για δηλητηριώδη ουσία σε χημική μορφή ή σε μορφή βαρέως μετάλλου, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα ανοσοποίησης.

Ωστόσο μερικά ζώα έπειτα από πολλές γενιές μπορούν ν’ αναπτύξουν σταδιακά ανθεκτικότητα απέναντι σε χημικές ουσίες, συχνά μέσω της εμφάνισης γενετικών αλλαγών στον οργανισμό τους. Οι αλλαγές αυτές εμποδίζουν το δηλητήριο να προξενήσει βλάβη.

Οι άνθρωποι μπορούν κάλλιστα να αποκτήσουν ανοσία απέναντι σε άλλες δηλητηριώδεις ουσίες στο βαθμό που αυτές αποτελούνται από πρωτεΐνες κατά των οποίων μπορεί το σώμα να σχηματίσει αντισώματα. Πολλά βακτήρια ελευθερώνουν δηλητηριώδεις πρωτεΐνες (τοξίνες) όταν μας μολύνουν και αυτές κάνουν το σώμα να «συνηθίζει» και να δημιουργεί αντισώματα εναντίον τους.

Είναι αυτός ακριβώς ο μηχανισμός που αξιοποιούμε σε εμβόλια όπως αυτά κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκίτη. Τα εμβόλια αυτά αποτελούνται από μικρές ποσότητες τοξινών του βακτηρίου, στις οποίες το σώμα αναπτύσσει ανοσία.

Ο οργανισμός μπορεί επίσης να αποκτήσει ανοσία στα δηλητήρια των φιδιών, των βατράχων και άλλων ζώων αν προσλαμβάνει τα δηλητήρια αυτά σε μικρές ποσότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment