Το παγκόσμιο ρεκόρ των γυναικών στα 50 μέτρα σκοποβολής με καραμπίνα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ανδρών. IMAGE: THINKSTOCK

Είναι καλύτερες οι γυναίκες σε ορισμένα αθλήματα;

Ένας φίλος μου γυμναστής ισχυρίζεται ότι στον αθλητισμό οι άνδρες είναι καλύτεροι από τις γυναίκες. Μπορεί κανείς να ισχυριστεί κάτι τέτοιο;

Σε γενικές γραμμές οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη σωματική δύναμη από τις γυναίκες, κάτι που καταγράφεται με σαφήνεια στα καλύτερα αποτελέσματα που έχουν σε αθλήματα τα οποία απαιτούν έκρηξη δύναμης. Στη ρίψη σφύρας, π.χ., το ρεκόρ των ανδρών, που ρίχνουν σφύρα βάρους 7,257 κιλών, είναι τα 86,74 μέτρα, ενώ το ρεκόρ των γυναικών, που ρίχνουν σφύρα βάρους 4 κιλών, είναι μόλις 79,42 μέτρα.

IMAGE: CORBIS / POLFOTO

Σε ευθέως συγκρινόμενα αθλήματα όπως είναι αυτά που απαιτούν μυϊκή δύναμη οι άνδρες έχουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από τις γυναίκες – για παράδειγμα, στην άρση βαρών οι άνδρες σηκώνουν 165 κιλά ενώ οι γυναίκες 128, η επίδοσή τους δηλαδή είναι καλύτερη σε ποσοστό 29%. Ωστόσο το προβάδισμα των αντρών μειώνεται σε αθλήματα που δεν απαιτούν απλώς δύναμη, ενώ οι γυναίκες έχουν το πλεονέκτημα να είναι ελαφρύτερες. Στο δρόμο ταχύτητας των 200 μέτρων οι άνδρες τρέχουν μόνο 9% γρηγορότερα από τις γυναίκες.

Οι άνδρες έχουν επίσης ελαφρά υπεροχή σε αθλήματα που απαιτούν αντοχή, όπως ο μαραθώνιος. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερη ενέργεια λόγω των μεγαλύτερων αποθεμάτων λίπους που έχουν στο σώμα τους – αυτή η άποψη, όμως, είναι αμφιλεγόμενη. Στην Κοιλάδα του Θανάτου (Death Valley) στην Καλιφόρνια, στον υπερμαραθώνιο Badwater των 217 χιλιομέτρων, που γίνεται κάτω από ακραίες συνθήκες, αγωνίζονται μαζί άνδρες και γυναίκες. Σ’ αυτό τον αγώνα δρόμου το 2002 και το 2003 πρώτη τερμάτισε η Pam Reed – το 2002, μάλιστα, κατέρριψε το ρεκόρ κι έφτασε στο τέρμα 4 ώρες και 42 λεπτά πριν από τον άνδρα που κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Σε αθλήματα όπου η αυτοσυγκέντρωση και ο έλεγχος είναι σημαντικότερα από τη δύναμη και την ταχύτητα, είναι δύσκολο να συγκριθούν τα αποτελέσματα των δυο φύλων μεταξύ τους γιατί σπανίως αγωνίζονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Ωστόσο στη σκοποβολή και τα δυο φύλα τα καταφέρνουν εξίσου καλά: οι γυναίκες, ρίχνοντας βέβαια διαφορετικό αριθμό βολών με την καραμπίνα, έχουν παγκόσμιο ρεκόρ στη σκοποβολή τριών στάσεων στα 50 μέτρα το 99% των συνολικών πόντων, ενώ το ρεκόρ των ανδρών φτάνει στο 98,8% των συνολικών πόντων. Σε καλλιτεχνικά αθλήματα, όπως είναι η γυμναστική και η παγοδρομία, αρκετοί θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες, αλλά εδώ είναι αδύνατον να συγκρίνει κανείς τις επιδόσεις.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment