Γιατί συγκρούονται οι γαλαξίες;

Το σύμπαν διευρύνεται. Οι γαλαξίες δεν θα έπρεπε να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον;

Γνωρίζουμε σήμερα ότι σε τεράστιες κοσμικές κλίμακες οι γαλαξίες απομακρύνονται με όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες ο ένας από τον άλλον. Γνωρίζουμε ακόμη ότι οι γαλαξιακές συγκρούσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στο σύμπαν. Ακόμη και ο γαλαξίας μας θα συγκρουστεί σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια με το γειτονικό μας γαλαξία της Ανδρομέδας. Πώς είναι αυτό δυνατό;

Δύο είναι οι δυνάμεις που προσδιορίζουν την κίνηση των γαλαξιών στο σύμπαν: η σκοτεινή ενέργεια και η βαρύτητα.

Η σκοτεινή ενέργεια, που προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος, ωθεί τους γαλαξίες να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό. Η αμοιβαία βαρυτική έλξη που αναπτύσσεται μεταξύ δύο γαλαξιών είναι σε αυτές τις αποστάσεις απειροελάχιστη και δεν επηρεάζει τη γενικότερη ροή της διαστολής τους.

Σε μικρότερες κλίμακες, όμως, όπως αυτές μεταξύ γαλαξιών σε ένα γαλαξιακό σμήνος, η βαρύτητα κυριαρχεί πλήρως. Συγκρατεί συμπαγές ένα γαλαξιακό σμήνος, αλλά μπορεί να αποτελέσει και την αιτία πιθανής σύγκρουσης μεταξύ επιμέρους γαλαξιών του.

Από τη δημιουργία του σύμπαντος μέχρι σήμερα, η εξέλιξή του δεν είναι τίποτε άλλο από μια αδιάκοπη διελκυστίνδα μεταξύ της σκοτεινής ενέργειας και της βαρυτικής έλξης που αναπτύσσεται μεταξύ όλων των μορφών ύλης και ενέργειας που εμπεριέχει. Στα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια της εξέλιξής του, το σύμπαν ήταν πολύ πυκνότερο απ΄ό,τι είναι σήμερα και η βαρύτητα υπερίσχυε τόσο σε τοπικές, όσο και σε κοσμικές κλίμακες, επιτρέποντας έτσι το σχηματισμό άστρων, γαλαξιών και γαλαξιακών σμηνών. Καθώς όμως το σύμπαν συνέχισε να διαστέλλεται και η ύλη και η ενέργεια που εμπεριέχει συνέχισαν να “αραιώνουν” όλο και περισσότερο, η σκοτεινή ενέργεια άρχισε σιγά σιγά να υπερισχύει.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment