Υπεράνθρωποι

Ανάμεσά μας ζουν άνθρωποι που έχουν σχεδόν υπερφυσικές ικανότητες. Ορισμένοι από αυτούς έχουν έναν εγκέφαλο που πραγματοποιεί το αδύνατο. Άλλοι έχουν ένα σώμα που αποτελεί νέο βήμα στην εξέλιξη των ειδών. Στις επόμενες σελίδες θα γνωρίσετε τους υπεράνθρωπους της πραγματικής ζωής και θα διαβάσετε τις εξηγήσεις των ερευνητών σχετικά με τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΑΡΙΘΜΟΜΗΧΑΝΗ

Κάνει τα αδύνατα δυνατά

DANIEL TAMMET «Για μερικά δευτερόλεπτα τα μάτια μου γεμίζουν φωτεινές λάμψεις και ξαφνικά εμφανίζεται η απάντηση». Αυτή είναι η εξήγηση που δίνει ο ίδιος ο Daniel Tammet για το πώς ο εγκέφαλός του επιλύει δύσκολες αριθμητικές πράξεις. Ο Tammet είναι σε θέση να θυμάται το π με ακρίβεια 22.514 δεκαδικών. Εκτός των άλλων, έχει καταφέρει σε τεστ να διαιρέσει το 13 με το 97 σε λιγότερο από ένα
λεπτό και να δώσει την απάντηση με ακρίβεια 100 δεκαδικών.

Ο Tammet είναι αυτό που ονομάζουμε «σοφός» – μια ιατρική κατάσταση η οποία φυσιολογικά εμφανίζεται μόνο σε άτομα αυτιστικά. Είναι άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο οι σοφοί μπορούν να κατευθύνουν τις δυνάμεις του εγκεφάλου τους σ’ έναν και μοναδικό τομέα. Ορισμένοι από αυτούς είναι μουσικές ιδιοφυΐες, άλλοι είναι καθαρές αριθμομηχανές – οι περισσότεροι όμως δυσκολεύονται να λειτουργήσουν ως κοινωνικά άτομα. Ο Tammet πάντως δεν έχει παρόμοιο πρόβλημα. Εμφανίζεται δημοσίως και περιγράφει τις ικανότητές του στον τομέα αυτό.

ΥΠΕΡ-ΜΝΗΜΗ

Χάρη στο μπέιζμπολ

Ο εγκέφαλος του ORLANDO SERRELLS γνωρίζει πώς θα μπορούσαμε να γίνουμε όλοι μας καλλιτέχνες της μνήμης. Τον Serrells τον χτύπησε μια μπάλα του μπέιζμπολ στη μια πλευρά του κεφαλιού του όταν ήταν 10 ετών. Είχε πονοκέφαλο για δύο μήνες αλλά στη συνέχεια ο μικρός Αμερικανός ανακάλυψε ότι είχε αρχίσει να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη ικανότητα. Όποτε οι άνθρωποι ανέφεραν κάποια ημερομηνία, μπορούσε να πει σε ποια μέρα της εβδομάδας αντιστοιχούσε και τι καιρό έκανε εκείνη την ημέρα.

Έκτοτε ο Serrells είναι σε θέση να περιγράφει το πώς ακριβώς ήταν κάθε μέρα της ζωής του. Την ικανότητα αυτή τη συναντάμε συνήθως στους ονομαζόμενους «σοφούς», οι οποίοι την έχουν εκ γενετής, και συχνά εμποδίζει άλλα τμήματα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να υπολειτουργούν από κοινωνική άποψη.

Ο Serrells είναι κάτι ξεχωριστό επειδή η ικανότητά του ήρθε ξαφνικά, έπειτα από ένα χτύπημα στο κεφάλι. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια μέρα θα βρουν ποιο είναι το κέντρο αυτό του εγκεφάλου που χάρισε υπερ-μνήμη στον Serrells.

O ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ

Μπορεί να τρέχει για πάντα

Ο DEAN KARNAZES την ημέρα που έκλεινε τα 30 έφυγε από ένα μπαρ και γύρισε στο σπίτι του με τα πόδια. Κάθισε στη βεράντα του, φόρεσε ένα ζευγάρι παπούτσια κι άρχισε να κάνει τζόκινγκ στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο. Σταμάτησε μόνο αφού είχε διανύσει 50 χιλιόμετρα.

Από τότε ο Karnazes τρέχει σχεδόν ασταμάτητα κι έχει αποδειχτεί ο καλύτερος υπερδρομέας του κόσμου. Ο 50χρονος Αμερικανός έχει, μεταξύ άλλων, τρέξει τρεις ημέρες στη σειρά χωρίς να κοιμηθεί και χωρίς να ξεκουράσει τα πόδια του. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι θεωρητικά ο Karnazes θα μπορούσε να τρέχει για πάντα αν δεν χρειαζόταν ύπνο.

Ο μαραθωνοδρόμος Karnazes δεν έχει μόνο χαμηλό σφυγμό και μια ασυνήθιστα μεγάλη δυνατότητα πρόσληψης οξυγόνου, που εξασφαλίζει οξυγόνο στους μυς, αλλά και μια ανεξήγητη ιδιότητα που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλους δρομείς. Το σώμα του παράγει ασυνήθιστα λίγη ποσότητα γαλακτικού οξέος. Το γαλακτικό οξύ φυσιολογικά επιβραδύνει τη σωματική μας δραστηριότητα. Σε δοκιμές που έγιναν ο Karnazes έχει επιδείξει την ικανότητα να καίει το γαλακτικό οξύ ενόσω τρέχει – είναι μια ιδιότητα την οποία οι γιατροί έχουν παρατηρήσει μόνο στον Αμερικανό υπερ-δρομέα.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο τεύχος 84

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment