Ταξίδι στο πιο ασφαλές μέρος της γης

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Υπάρχει άραγε ένα ασφαλές μέρος στη γη που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποθετήριο των πιο επικίνδυνων ραδιενεργών αποβλήτων; Υπάρχει ένα μέρος στον πλανήτη για να αντέξει το βάρος των υψηλής επικινδυνότητας υλικών κι αν ναι, ποιος εγγυάται ότι θα παραμείνει ασφαλές και στο μέλλον;

Το ντοκιμαντέρ του Έντγκαρ Χάγκεν, «Ταξίδι στο πιο ασφαλές μέρος του κόσμου» που προβάλλεται στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (14-23 Μαρτίου), εξετάζει τους περιορισμούς και τα προβλήματα μιας παγκόσμιας διαδρομής με στόχο την εξεύρεση ενός τελικού χώρου ταφής των πυρηνικών αποβλήτων.

Ελβετία, Γερμανία, Κίνα, Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Σουηδία, Νέο Μεξικό, Ιαπωνία. Οι εμπειρογνώμονες ερευνούν ασφαλείς γεωλογικά περιοχές σε όλο τον κόσμο για να βρουν το σημείο που θα γίνει το τελικό αποθετήριο. Η Ελβετία βρίσκεται στα πρόθυρα του να βρει μια κοινότητα που θα δεχτεί να αναλάβει έναν τέτοιο χώρο. Γερμανοί ακτιβιστές μάχονται την κατασκευή μιας προσωρινής εγκατάστασης στο Γκόρλεμπεν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κοινότητες που γειτνιάζουν με τη μονάδα επεξεργασίας του Σέλαφιλντ αρνούνται να γίνει εκεί το τελικό αποθετήριο. Ωστόσο, στη Σουηδία, μια τοπική κοινότητα δέχεται να αναλάβει το ρίσκο, ενώ στο Νέο Μεξικό ένας δήμαρχος προσβλέπει σε πιθανά έσοδα για την πόλη του.

Για 35 χρόνια, ο Ελβετοβρετανός πυρηνικός φυσικός Τσαρλς Μακ-Κόμπι αναζητά ένα τελικό αποθετήριο πυρηνικών αποβλήτων, δουλεύοντας ως κορυφαίος ειδήμων σε διεθνείς οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ταινία εντάσσεται στην ενότητα «Περιβάλλον» του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Τα highlights του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις -ομιλίες, συζητήσεις, masterclass, έκθεση φωτογραφίας, το φετινό Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

Την αυλαία του 16ου ΦΝΦ ανοίγει την Παρασκευή 14 Μαρτίου στο Ολύμπιον, το ντοκιμαντέρ «Λίναρ» της Νάστια Ταράσοβα. Πρόκειται για μια συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία, μια αφήγηση της οδύσσειας ενός μικρού ήρωα, του Λίναρ, ενός αγοριού από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στη Θεσσαλονίκη, σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το 16ο Φεστιβάλ τιμά φέτος στα αφιερώματά του δυο δημιουργούς που ενέπνευσαν και εμπνέουν τον κόσμο του ντοκιμαντέρ: Τον πρόωρα χαμένο Καναδό κινηματογραφιστή Πίτερ Ουιντόνικ (1953-2013) και τον Γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, έναν βιρτουόζο της τέχνης της παρατήρησης, ο οποίος θα δώσει το παρών στη διοργάνωση. Το φεστιβάλ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Πίτερ Ουιντόνικ, καθιερώνει το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ, το οποίο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Κάθε χρόνο και πιο δυναμική, η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 16ο ΦΝΘ, με 59 ελληνικές ταινίες οι οποίες αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το τμήμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για όγδοη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος «Περιβάλλον» έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία της ενότητας.

ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές των γαλλόφωνων ταινιών «Να είσαι και να έχεις» του Νικολά Φιλιμπέρ, «Ανθρωπογεωγραφία» της Κλερ Σιμόν και «Στο χείλος του κόσμου» του Κλάους Ντρεξέλ.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΕΝΡΙ ΤΣΑΝΑΪ: ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΔΡΟΥ»

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του, το Φεστιβάλ παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου», από τις 15 έως τις 23 Μαρτίου 2014 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από projects του νεαρού δημιουργού, που γεννήθηκε το 1980 στην Αλβανία και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα.

Ραντεβού στις αίθουσες!

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment