Αεροπλάνο στο Διάστημα

Μηχανικοί δημιουργούν τώρα ένα γιγαντιαίο αεροπλάνο που θα εκτοξεύει δορυφόρους και επανδρωμένες διαστημικές κάψουλες από ύψος εννιά χιλιομέτρων. Το πρόγραμμα Stratolauncher θα καταστήσει φθηνότερες και ασφαλέστερες τις αποστολές ανθρώπων και εξοπλισμού στα ταξίδια στο Διάστημα.

Δύο αεριωθούμενα jumbo jet έδωσαν τη «ζωή» τους για να προμηθεύσουν με τμήματά τους το μεγαλύτερο αεροπλάνο στην Ιστορία. Το αεροπλάνο αυτό κατασκευάζεται σήμερα στις ΗΠΑ. Το γιγαντιαίο Stratolauncher θα πετάξει σε ύψος εννιά χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα και από εκεί θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη ή θα συνεχίσει την πορεία του προς το Διάστημα.

Οι παραδοσιακές εκτοξεύσεις πυραύλων καταναλώνουν πολύ καύσιμο και οι πύραυλοι παρεκκλίνουν εύκολα από την πορεία τους εξαιτίας των ανέμων και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν κοντά στην επιφάνεια της Γης. Για το λόγο αυτό εδώ και πολλά χρόνια ορισμένοι από τους ικανότερους μηχανικούς αεροσκαφών και ειδικούς των διαστημικών ταξιδιών δημιουργούσαν με μυστικότητα το Stratolauncher. Η ιδέα συνίσταται στο να αποφευχθούν τα πρώτα κρίσιμα χιλιόμετρα του ταξιδιού μέσω της αποστολής πυραύλων από το Stratolauncher ψηλά στην ατμόσφαιρα.

Ο Michael Griffin, επικεφαλής της NASA από το 2005 μέχρι το 2009, είναι από τις δυνάμεις εκείνες που εργάζονται για τη δημιουργία του γιγαντιαίου αεροπλάνου. Σύμφωνα με τον Griffin, οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις θα γίνουν στις αρχές του 2016. Σε πρώτη φάση, το Stratolauncher θα στείλει δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ύστερα το αεροπλάνο θα μεταφέρει ιδιώτες στο Διάστημα.

Διαστημικές κάψουλες σε τροχιά

Τα σχέδια του Michael Griffin για τον τρόπο με τον οποίο οι ταξιδιώτες του Διαστήματος θα επιβαίνουν στο Stratolauncher είναι ακόμη σχετικά ασαφή. Σε κάθε διαστημικό ταξίδι θα μπορεί να τοποθετεί σε τροχιά γύρω από τη Γη μέχρι και έξι άτομα. Πριν από την απογείωση, οι επιβάτες θα βρίσκονται μέσα στον πύραυλο που θα είναι στερεωμένος στο κύτος του αεροπλάνου. Στη μύτη του πυραύλου, μέσα σε ένα μικρό σκάφος, θα κάθονται οι ταξιδιώτες του Διαστήματος και θα προσδένονται στη θέση τους. Ύστερα θα ξεκινά το ταξίδι προς τη στρατόσφαιρα. Όταν το αεροπλάνο θα βρίσκεται περίπου 9 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης, ο πύραυλος θα αποσυνδέεται. Στη συνέχεια οι επιβάτες θα πετούν στο Διάστημα και θα καταλήγουν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Μέσα από τα παράθυρα του σκάφους θα βλέπουν τη Γη να αιωρείται στο Διάστημα. Έπειτα από λίγα εικοσιτετράωρα, η διαστημική κάψουλα θα στρέφεται ξανά προς τη Γη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Michael Griffin, το Stratolauncher έχει περισσότερες δυνατότητες. Πιστεύει ότι στο μέλλον μέσω του προγράμματος αυτού θα είναι εφικτό να στέλνονται επιβάτες σε τακτικά εκτός Γης ταξίδια και θα υπάρχει δυνατότητα είτε να συνδέεται η διαστημική κάψουλα με έναν από τους ήδη υπάρχοντες διαστημικούς σταθμούς είτε οι ταξιδιώτες να φιλοξενούνται σε διαστημικό ξενοδοχείο που θα έχει κατασκευαστεί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο τεύχος Νο 90

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment