Στα βάθη του Κονγκό

Οι πρωτοπόροι εξερευνητές της Αφρικής Stanley και Livingstone θα απορούσαν αν μάθαιναν πως 100 και πλέον χρόνια μετά το θάνατό τους η Μαύρη Ήπειρος κρατά ακόμη επτασφράγιστα αρκετά από τα μυστικά της.

Την περασμένη χρονιά 67 επιστήμονες από όλο τον κόσμο αποφάσισαν να αναλάβουν δράση συγκροτώντας τη μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή των τελευταίων 50 ετών. Μετέβησαν λοιπόν στην Αφρική, όπου επί τέσσερις εβδομάδες ακολούθησανπλέοντας τον ρου του ποταμού Congo. Στόχος τους ήταν να ανακαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς της ζωικής, φυτικής και πολιτιστικής ζωής αυτής της μυστηριώδους περιοχής.

Τα αρχικά σχέδια αποδείχθηκαν επισφαλή

Παρά τις καλές προθέσεις, η αποστολή δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε την επιβίβαση των επιστημόνων σε τρία μεγάλα σκάφη στο Kisangani, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στη συνέχεια θα έπλεαν μέσω του ποταμού μέχρι την πρωτεύουσα Kinshasa. Ενδιάμεσα θα πραγματοποιούσαν πολλές στάσεις για τη συγκέντρωση του αναγκαίου επιστημονικού υλικού.

Όμως, η ατυχία που τους βρήκε στη Mbandaka τους υποχρέωσε να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. Η διαδρομή συντομεύτηκε, ενώ η αποστολή περιορίστηκε σε τέσσερις μόλις στάσεις: τη Yaekela του ποταμού Congo, τη Lieki στις εκβολές του ποταμού Lomani, τη Bomane του ποταμού Aruwimiκαι την Kona του ποταμού Itimbiri.