Ο Ελευθέριος Βενιζέλος από το 1932 έως το 1936

Της Αγγέλικας Σαπουνά

Το 1933 είναι μια χρονιά ανατροπών για την ελληνική πολιτική σκηνή. Ύστερα από μια τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση των Φιλελευθέρων με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο (1928-1932), ακολουθεί μια περίοδος κυβερνητικής αστάθειας, με κυβερνήσεις χωρίς αυτοδυναμία (κυβέρνηση Τσαλδάρη – Κονδύλη – Μεταξά το 1932, κυβέρνηση Βενιζέλου στις εκλογές της 16ης Ιανουαρίου του 1933). Η περίοδος αυτή έληξε στις 5 Μαρτίου του 1933, με νέες εκλογές τις οποίες έχασε το κόμμα του Ελ. Βενιζέλου. Την επομένη των εκλογών αυτών, εκδηλώνεται πραξικόπημα από φιλοβενιζελικούς στρατιωτικούς, με επικεφαλής το στρατηγό Ν. Πλαστήρα. Ο Ελ. Βενιζέλος δεν στηρίζει το πραξικόπημα, το οποίο καταστέλλεται σε λίγες μέρες.

Εντούτοις, ο εκ των υποστηρικτών της κυβέρνησης Τσαλδάρη και φανατικός αντιβενιζελικός, βουλευτής Ιωάννης Μεταξάς, υποβάλλει στις 11 Μαϊου του 1933 πρόταση παραπομπής σε δίκη του Ε. Βενιζέλου, ως «ηθικού αυτουργού» του πραξικοπήματος. Πριν καν συζητηθεί στη βουλή η πρόταση, ο Βενιζέλος γίνεται θύμα απόπειρας δολοφονίας εναντίον του, στις 6 Ιουνίου του 1933, κατά την οποία τραυματίζεται σοβαρά η σύζυγός του Έλενα Βενιζέλου και σκοτώνονται άνδρες της προσωπικής του φρουράς. Ο Βενιζέλος κατηγορεί για τη δολοφονία τον Ιωάννη Μεταξά και τον τότε διοικητή της Δημόσιας Ασφάλειας, Ι. Πολυχρονόπουλο, χωρίς όμως επαρκή τεκμήρια.

Οι πολιτικές διώξεις εναντίον του σταματούν, ο ίδιος όμως φεύγει από την Αθήνα και εγκαθίσταται για κάποιο διάστημα στην οικογενειακή του οικία, στην Χαλέπα της Κρήτης. Ο Βενιζέλος επανήλθε στην πολιτική ζωή το Μάρτιο του 1935, στηρίζοντας αυτή τη φορά ένα ακόμη αποτυχημένο φιλοβενιζελικό πραξικόπημα. Η καταστολή του πραξικοπήματος αυτού σήμανε και την έναρξη μιας σειράς περιπετειών για τη χώρα, από την επάνοδο της μοναρχίας μέχρι την δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936, με επικεφαλής τον Ιωάννη Μεταξά. Ο Βενιζέλος ανακηρύχθηκε «προδότης της πατρίδος», οι οπαδοί του φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, χωρίς να λείψουν ούτε οι εκτελέσεις. Ο ίδιος δήλωσε ότι αποχωρεί οριστικά από την πολιτική ζωή και διέφυγε στη Γαλλία, όπου και πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1936.


© EirMa ΜΕΠΕ Απαγορεύεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση με οποιονδήποτε τρόπο 
χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Related posts

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment