Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου από το 1932 έως το 1936

Tης Αγγέλικας Σαπουνά

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, συνεργάστηκε στενά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, σε όλες σχεδόν τις φάσεις της πολιτικής του ζωής, από το 1910, που πρωτοεξελέγη βουλευτής. Έγινε δυο φορές πρωθυπουργός: Την πρώτη το 1924, οπότε και ανακήρυξε την πρώτη αβασίλευτη ελληνική δημοκρατία, μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1832. Την δεύτερη στις 26 Μαϊου του 1932, απ’ όπου παραιτήθηκε λίγες μέρες αργότερα, εξαιτίας της διαφωνίας του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο για το ζήτημα της νομοθέτησης της κοινωνικής ασφάλισης.

Εξακολούθησε, ωστόσο, να συνεργάζεται στενά μαζί του και μάλιστα υπηρέτησε και στην επόμενη, ολιγόμηνη κυβέρνηση Βενιζέλου, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 1933, ως υπουργός Οικονομίας και Γεωργίας. Το 1933 συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε έκτακτο στρατοδικείο με την κατηγορία της συμμετοχής στο φιλοβενιζελικό πραξικόπημα του Ν. Πλαστήρα της 6ης Μαρτίου 1933, αν και ήταν αντίθετος. Τελικά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Συνέχισε να εκλέγεται βουλευτής με το Αγροτικό Κόμμα μέχρι το 1936. Διώχθηκε για λίγους μήνες το 1935, ως συμμέτοχος στο φιλοβενιζελικό πραξικόπημα του 1935. Πέθανε το Νοέμβριο του 1936, σε κατ’ οίκον περιορισμό από το δικτάτορα Μεταξά, στο σπίτι του στην Εκάλη. Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου απαγόρευσε τις νεκρολογίες και τη δημοσίευση κάθε πληροφορίας για τον εκλιπόντα πολιτικό.


© EirMa ΜΕΠΕ Απαγορεύεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση με οποιονδήποτε τρόπο 
χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Related posts

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment