Εκτός Διαθήκης

Του Νίκου Σερβετά

Στο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, απ’ ότι φαίνεται, εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ελάχιστοι δίνουν σημασία. Εξάλλου, μπορούν να μετρηθούν στα δάκτυλα του ενός χεριού αυτοί οι οποίοι βραβεύθηκαν επειδή παρήγαγαν έργο το οποίο «ωφέλησε την ανθρωπότητα», όπως ορίζεται στη διαθήκη του Αλφρέντ Νoμπέλ. Άλλωστε, δεν είναι ένα βραβείο που θεσμοθέτησε ο ίδιος ο Νομπέλ, αλλά η Τράπεζα Σουηδίας, και άρχισε να απονέμεται από το 1969 και μετά.

Αν κοιτάξουμε τα τελευταία χρόνια μπορούμε να βρούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ένα που συνηγορεί υπέρ των επικριτών και ένα υπέρ των υποστηρικτών του Νομπέλ Οικονομικών. Το 1997, το βραβείο απενεμήθη στους Αμερικανούς Ρόμπερτ Μέρτον και Μάιρον Σούλτς, οι οποίοι, μαζί με τον Φίσερ Μπλάκ ο οποίος είχε πεθάνει λίγο νωρίτερα, επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν ένα νέο μοντέλο αξιολόγησης των λεγόμενων παραγώγων των χρηματιστηριακών αγορών. Σύμφωνα με την επιτροπή της Τράπεζας Σουηδίας που απονέμει τα βραβεία, η μέθοδός τους «συμβάλλει στη δημιουργία νέων οικονομικών αξιών και διευκολύνει στην επίτευξη αποτελεσματικότερης διαχείρισης των χρηματιστηριακών κινδύνων».

Πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να βρουν γιατί οι κύριοι αυτοί «ωφέλησαν την ανθρωπότητα», αλλά μάλλον κανείς δεν τα κατάφερε. Απόδειξη ότι η εταιρεία που συνέστησαν οι δύο οικονομολόγοι  – προφανώς για να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις τους περί της διαχείρισης των χρηματιστηριακών κινδύνων και με το κύρος που τους έδινε πλέον το βραβείο – χρεοκόπησε.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, η βράβευση του Ινδού καθηγητή του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Αμάρθια Σεν, για «τη συμβολή του στις οικονομικές αναλύσεις που αφορούν το κράτος πρόνοιας», μπορεί να θεωρηθεί μοναδική περίπτωση για το Νόμπελ των Οικονομικών, που η βράβευση ήταν μέσα στο πνεύμα της διαθήκης του Αλφρέντ Νομπέλ, τουλάχιστον όπως αυτό γίνεται αντιληπτό από το ευρύ κοινό και όχι από «τους οικονομικούς και χρηματιστηριακούς παράγοντες».

«Οι μελέτες του θεωρούνται πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη της οικονομικής κατάστασης των χωρών του Τρίτου Κόσμου, καθώς και για το κράτος πρόνοιας και δικαίου, διότι συνδυάζει τις γνώσεις του στα οικονομικά με την φιλοσοφία και τις πολιτικές επιστήμες και όχι με αυτό που σήμερα αποκαλείται ‘οικονομία της αγοράς’» δήλωσε μετά την ανακοίνωση ο καθηγητής κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, Ρόμπερτ Έρικσον, δίνοντας όλες τις διαστάσεις της  βράβευσης.

 

© EirMa ΜΕΠΕ  Απαγορεύεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση με οποιονδήποτε τρόπο 
χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Related posts

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment