Γιατί οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό;

Το ότι οι Εβραίοι πρέπει να απέχουν πλήρως από την κατανάλωση χοιρινού αναφέρεται στο Λευιτικό και στο Δευτερονόμιο της Παλαιάς Διαθήκης. Η απαγόρευση είναι παλαιότερη κατά αρκετές εκατοντάδες χρόνια της αντίστοιχης του Κορανίου, αλλά οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτές τις απαγορεύσεις είναι λίγο πολύ οι ίδιες.

Σε πολλούς πολιτισμούς, το γουρούνι θεωρούνταν απεχθές, γιατί κυλιέται στη λάσπη και τρώει περιττώματα, ενώ στην Παλαιά Διαθήκη χαρακτηρίζεται ακάθαρτο γιατί δε μηρυκάζει, δεν τρέφεται δηλαδή με χορτάρι. Ωστόσο, πολύ πριν από την εγκατάσταση των Εβραίων στη Χαναάν, στη γη που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, οι άνθρωποι εκεί έτρωγαν χοιρινό.

Σε ανασκαφές έχουν βρεθεί οστά χοίρων που χρονολογούνται 5.000 χρόνια πριν. Ορισμένα από αυτά προέρχονται από θυσίες, άρα οι χοίροι θα πρέπει να θεωρούνταν ιερά ζώα. Είναι πιθανό η αντίθεση προς τη θρησκεία των Χαναανιτών να οδήγησε τους Εβραίους νομοθέτες να απαγορεύσουν αυστηρά το χοιρινό.

6 comments

  • Visit site
    April 22, 2012 1:39 pmPosted 12 years ago
    tasoaras

    ερώτηση:Γιατί οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό?
    απάντηση 1η:επειδή είναι Μ*****Σ!!!
    απάντηση 2η: ΣΤ’Α****** μου!!!
    απάντηση 3η:γιατί ο Μωυσής και ο Μωάμεθ,είναι ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΊ και ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΈΝΟΙ ΨΥΧΑΝΏΜΑΛΟΙ!!!!
    απάντηση 4η:για το λόγο ότι οι θρησκείες είναι για ******!!!
    απάντηση 5η:ρώτα τους,κι’άμα ξέρουν κι’οι ίδιοι, **********!!!

    Reply
    • Visit site
      April 23, 2012 2:19 pmPosted 11 years ago
      admin (Author)

      Επειδή πιστεύουμε στην ελευθερία λόγου και έκφρασης δημοσιεύουμε φίλε tasoara το σχόλιό σου, ωστόσο αναγκαστικά λογοκρίνουμε τις βρισιές. Ελπίζουμε να καταλαβαίνεις το λόγο για τον οποίο το κάνουμε.

      Reply
      • Visit site
        April 24, 2012 11:42 pmPosted 11 years ago
        tasoaras

        πίστεψέ με δεν είχα σκοπό να γίνω προσβλητικός! ζητώ ταπεινά συγγνώμη αν έθιξα καταστάσεις ή πρόσωπα!απλώς τέτοιου είδους θέματα με εξοργίζουν ταμάλα (όπως θα έλεγε και η κατακουζίνα)και απλά κάποιες φορές χάνω τον έλεγχο!!!

        Reply
  • Visit site
    June 21, 2012 1:10 pmPosted 11 years ago
    pakis

    Όσο αφορά του μουσουλμάνους, η αλήθεια είναι ότι ο Μωάμεθ (ψευτοπροφήτης τους), ήθελε να κάνει ένα «θαύμα» για να αποδείξει την δύναμη του Αλλάχ ή κάτι τέτοιο, χτυπώντας το ραβδί του στην έρημο ώστε να αναπηδήσει νερό!
    Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν παγούρια ή άλλα αποθηκευτικά μέσα για το νερό και χρησιμοποιούσαν στομάχια ζώων (όπως και στις «γκάιντες» οι σκωτσέζοι) ως αποθηκευτικό μέσο…
    Έβαλε λοιπόν ο Μωάμεθ κάποιους να γεμίσουν αυτά τα στομάχια με νερό και να τα θάψουν κάτω από την άμμο της ερήμου ώστε να χτυπήσει την άμμο με το ραβδί του την άλλη μέρα και να γίνει το «θαύμα» μπροστά στα μάτια όλων (όπως είχε κανονίσει), όμως μερικά γουρούνια πήγαν το βράδυ εκεί και έσκαψαν την άμμο και κατάστρεψαν όλο το «σκηνικό» και από τότε ο Μωάμεθ «καταράστηκε» τα γουρούνια (που του χάλασαν το θαύμα) με την πρόφαση ότι το γουρούνι είναι κάτι μεταξύ σκύλου-αλόγου κλπ. και αυτός είναι ο λόγος που οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό!

    Reply
  • Visit site
    August 17, 2012 11:42 pmPosted 11 years ago
    Elpantheon

    pakis αυτος ακριβως ειναι ο λογος…

    Reply
  • September 7, 2012 11:19 pmPosted 11 years ago
    Ανδρέας Ζουρδός

    Μία πολύ ενδιαφέρουσα άποψη για αυτό το θέμα είχε ο Christopher Hitchens στο βιβλίο του God is not Great. Παραθέτω το βίντεο ο οποίος ο ίδιος διαβάζει το σχετικό κεφάλαιο (δεν υπάρχει θέμα copyright)

    http://www.youtube.com/watch?v=4LoWVkSyC0o

    Reply

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Authorization code from image: (required)


Message: (required)

Send comment